Osudy Průmyslového paláce v Praze 7

20. říjen 2008
Monitor

Krátce po devatenácté hodině začal ve čtvrtek 16. října hořet Průmyslový palác na Výstavišti v Holešovicích v Praze 7. První hasiči zasahovali na místě již v 19.20, tedy necelých sedm minut po nahlášení požáru, do akce se zapojilo přes 200 hasičů, z nichž dva byli zraněni. Přes okamžitý zásah se zřítilo levé křídlo paláce.



Požár byl lokalizován před jednadvacátou hodinou a ještě tentýž večer se sešel Krizový štáb hl.m.Prahy, který svolal primátor Pavel Bém. Vznikla tak pracovní skupina, která bude řešit následně vznikající otázky kolem dalších prací a případné obnovy paláce.

Logo

První odhady škod počítají s částkou do 1 miliardy korun. Podle městského statika, Petra Macháně, nebyla střední a východní část paláce požárem poškozena a tak z jeho pohledu nic nebrání obnově západního, levého, křídla. Podle architekta Zdeňka Lukeše se tak naskýtá možnost obnovit Průmyslový palác v původní podobě. Stane se tak? I o tom už jsme si s ing. arch. Zdeňkem Lukešem povídali v Monitoru 20. října.

Logo

V čem spočívá význam stavby? Co už ho v historii potkalo? Existují plány, podle kterých by bylo možné vytvořit přesnou kopii západního křídla? Je vůbec v dnešních podmínkách technologicky možné vyrobit identické materiály? I na tyto otázky už nám ing.arch. Zdeněk Lukeš dal svou odpověď, kterou si můžete poslechnout.

Logo

Logo
autor: Adriana Krobová
Spustit audio