Írán má podle šéfa celosvětového jaderného dozoru k nukleární zbrani hodně daleko

Pokud chce Írán opravdu získat jadernou zbraň, rozhodně k tomu má ještě hodně daleko. Prohlásil to generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammad Baradej. Írán podle něj nemá ani dostatek základní, neobohacené suroviny k výrobě jediné hlavice. Zejména Izrael naopak tvrdí, že íránský režim se k získání strategické zbraně hromadného ničení rychle přibližuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ředitel MAAE Muhammad Baradej

ředitel MAAE Muhammad Baradej | Foto: Archiv

Teherán ve stejné době trvá na tom, že obohacuje uran a buduje těžkovodní reaktor nikoli ke zbrojení, ale kvůli civilním programům. Tyto plány postihlo v uplynulém roce několik incidentů, jako byly technické závady i přeběhnutí jednoho klíčového činitele. Deník Ha'arec nedávno naznačil, že za těmito událostmi mohla být izraelská tajná služba Mosad.

Pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německo včera jednalo o posílení sankcí proti Íránu, protože technologie využitelné ke zbrojení odmítá zmrazit. Diplomaté se ale na žádném novém postihu nedokázali shodnout.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme