Zralé banány září modře

22. září 2010

Tým amerických a rakouských chemiků zjistil překvapivou věc: zralé banány pod UV světlem září modře.

Pokud pod zdroj ultrafialového záření vložíte zelený banán, žádného zvláštního efektu se nedočkáte. Opakování pokusu se zralým banánem vás ale překvapí: banán, který je v denním nebo umělém světle sytě žlutý, se náhle rozzáří intenzivní modrou barvou. A není rozdíl mezi banány, které dozrály přirozenou cestou a těmi, které byly sklizeny zelené a jejich dozrání způsobil plyn etylen.

Zralé banány pod normálním a UV světlem

Modrá fluorescence zralých banánů, které si až dosud nikdo nevšiml, velice překvapila chemiky z rakouské Innsbrucké univerzity a americké Kolumbijské univerzity. Zjistili, že je způsobena rozpadem zeleného barviva chlorofylu. Při něm vznikají chemické sloučeniny obsahující estery kyseliny propionové, které jsou schopné dlouhodobého fluorescenčního záření. Je to první případ, kdy vědci popsali takto chemicky modifikované produkty rozpadu chlorofylu. Otázkou je, proč se modrá fluorescence vyskytuje právě u banánů. Podle autorů článku, který vychází v časopise Angewandte Chemie, jsou dvě možnosti. První, že banány konzumuje mnoho živočichů, kteří ji na rozdíl od člověka vidí a barevná změna jim poskytuje spolehlivý signál zralosti plodu. Druhá, že neobvyklé produkty rozpadu chlorofylu mají v rostlině určitou biologickou funkci.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.