22. 10

22. říjen 2008

Billy Cobham And Asere: De Cuba Y De Panamá Amerického bubeníka Billyho Cobhama znají jazzoví posluchači především díky jeho působení v jedné z klíčových skupin jazzrockové éry, Mahavisnu Orchestra, v níž hrál například i původem český klávesový hráč Jan Hammer. Před vznikem Mahavisnu Orchestra hrál Cobham také například s trumpetistou Milesem Davisem. Letos Cobham slaví své 64 narozeniny - a své poslední album natočil s kubánskou skupinou Asere, s níž poprvé vystoupil roku 2002 na britském festivalu Womad. Zatímco z jeho starých nahrávek sálá energie, z jeho nejnovějšího alba cítíme klid a nadhled.

Destinos 09:18

Llanera 04:08

Kubánská skupina Asere vznikla v 90. letech. Pro světové publikum ji objevila slavná kolumbijská zpěvačka Toto la Momposina na své návštěvě Kuby roku 1996. Asere pak natočili debutové album a podařilo se jim dokonce i vyjet na zahraniční turné. K tomu bezesporu napomohl zvýšený zájem o kubánskou hudbu, který tehdy vzbudil projekt Buena Vista Social Club.

Panama 6:19

Decir Asere 08:50

Bubeníka Billyho Cobhama spojuje s hudbou karibské oblasti i jeho původ. Vyrůstal sice ve Spojených státech, ale narodil se v Panamě. Když my byly 2 roky, jeho rodiče nasedli na parník, jehož cílovou stanicí byl New York. Toto zeměpisné spojení vyjadřuje i název alba, De Cuba Y De Panamá, Z Kuby i z Panamy - a takhle zní jeho titulní skladba. .

De Cuba Y De Panamá 5:50

Noja Otono Y Flor 10:09

Cuando Existe Amor 05:09

Gypsy Soul 06:56

Spustit audio