Vůdce libanonského hnutí Hizballáh prý přežil atentát

Vůdce libanonského hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh přežil minulý týden atentát prudkým jedem. S odvoláním na západní diplomatický zdroj v Bejrútu to napsal irácký zpravodajský server al-Malaf. Šéfa protiizraelského ozbrojeného hnutí se prý podařilo zachránit až speciálnímu týmu z Íránu. Jeden z poslanců Hizballáhu celou zprávu označil za cílenou dezinformaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plakát Hizballáhu

Plakát Hizballáhu | Foto: Jaromír Janev

Podle al-Malafu se uvažovalo, že Nasralláha v kritickém stavu převezou do Teheránu. Nakonec za ním ale v neděli večer do Bejrútu přiletělo 15 íránských lékařů.

Nasralláh patří k nejstřeženějším politikům Blízkého východu. Od války s Izraelem před dvěma lety se ukázal pouze několikrát na veřejnosti. Řada izraelských činitelů vyzývala k jeho zavraždění. V únoru bomba v Damašku zabila "dvojku" Hizballáhu Imáda Mughníju, Izrael ale účast na atentátu popřel.

Před jedenácti lety se izraelská tajná služba Mosad pokusila otrávit vůdce palestinského Hamásu Chálida Mišala. Agenti mu v Jordánsku vstříkli jed do ucha. Kvůli hrozící mezinárodní roztržce pak ale Izrael musel vyslat lékaře s protilátkou a Mišala zase zachránit.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme