Ozvěny dne 22. října 2008

22. říjen 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Návrh na vyslovení nedůvěry vládě už počtvrté sněmovnou neprošel

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Návrh na vyslovení nedůvěry vládě už počtvrté sněmovnou neprošel. ČSSD a KSČM pro svůj návrh nezískaly potřebných sto jeden hlas. Podpořilo ho jen devadesát šest opozičních poslanců. Rebelové z ODS, Ranine, Tlustý a Schwippel se zdrželi hlasování. Zelené poslankyně Zubová a Jakubková nehlasovaly vůbec. Naopak s koalicí hlasovali bývalí sociální demokraté Melčák a Wolf.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
ČSSD chyběl hlas nezařazeného poslance Evžena Snítilého, který zatím hlasoval se svými bývalými kolegy. Snítilý totiž ve sněmovně nebyl, stejně jako Michal Pohanka. Nemohli počítat ani s hlasem bývalého sociálního demokrata Petra Wolfa.

Petr WOLF, bývalý sociální demokrat:
Nepřesvědčila mě opozice o tom, že prostě má připraveno něco extrémně lepšího nebo lepšího.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Zelené poslankyně, rebelky, Zubová a Jakubková avizovaly, že vládu aktivně nepodpoří, ale hlasovat nebudou ani s opozicí. Olga Zubová:

Olga ZUBOVÁ, poslankyně /Strana zelených/:
Já jsem se prostě rozhodla, že v tomto opozičním účinkování já se účastnit nebudu.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Stejný postup plánovali i nezařazení poslanci ODS, Raninec a Schwippel. To opozice měla jasno. Vládě nevěří jediný z jejích zákonodárců. Proč? Předseda KSČM Vojtěch Filip:

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Vytváří nesystémové kroky ve vnitřní, zejména finanční politice, je trojským koněm cizích zájmů v Evropské unii.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
V dlouhé diskusi zazněla od opozice velmi ostrá kritika i výzvy k odstoupení. Ministr vnitra Ivan Langer ale věřil, že vláda obstojí.

Ivan LANGER, ministr vnitra /ODS/:
Je to standardní rituál, na kterém bohužel nezaznělo nic překvapivého.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Věra Masopustová, Radiožurnál.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Výsledkům hlasování o nedůvěře vládě se budeme věnovat podrobněji i v další části Radiofóra.

Schválení základních parametrů návrhu státního rozpočtu na rok 2009

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Vládě se dnes podařilo ve sněmovně prosadit schválení základních parametrů návrhu státního rozpočtu na rok 2009, v současné nejisté situaci tak dala finančním trhům důležitou zprávu, že v Česku je stabilní prostředí. Stát má příští rok hospodařit se schodkem přes třicet osm miliard korun. Dané jsou i výdaje a příjmy zhruba ve výši jednoho bilionu korun. O konečné podobě rozpočtu mají poslanci rozhodovat v prosinci. Ekonomové očekávají, že se ale letos vzdají tradičního porcování medvěda a že naopak nechají oproti předchozím letům větší sumu peněz v rozpočtové rezervě.

Dárcovská konference EU pro pomoc Gruzii v Bruselu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Úspěšně skončila dárcovská konference pro pomoc Gruzii v Bruselu. Podařil se shromáždit víc peněz, než se očekávalo. V následujících dvou letech mají pomoci v obnově této zakavkazské republiky po krátkém ale krvavém konfliktu s Ruskem letos v srpnu.

Benita WALDNEROVÁFERRERO, eurokomisařka pro vnější vztahy:
Jsou to celkem čtyři miliardy pět set padesát milionů amerických dolarů. Musím říct, že je to mnohem víc, než v co jsme doufali. Máme opravdu šťastný den.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Prohlásila eurokomisařka pro vnější vztahy Benita FerreroWaldnerová. V přepočtu tedy asi tři miliardy čtyři sta čtyřicet milionů eur se mají použít hlavně na obnovu silnic, železničních tratí, elektrických vedení a produktovodů na území Gruzie. Část peněz má jít na podporu podnikání a znovu přilákání zahraničních investorů. Nemalé peníze jsou určené také na projekty návratů a usídlení uprchlíků. Peníze jsou přitom podle šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga určené i pro oblasti, které jednostranně vyhlásily nezávislost.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničních věcí:
Přece neuznáváme, že by tady bylo oddělení nějakých samostatných států. My pomáháme celý Unii, tudíž také Jižní Osetii i Abchazii.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Sto šedesát milionů korun české pomoci se použije například na likvidaci nevybuchlé munice nebo také na znovuzapojení uprchlíků do normálního života. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg odmítl spekulace rakouského deníku Kurýr o to, že by se mohlo prodloužit francouzské předsednictví Evropské unii na úkor Česka. Rotace předsednictví v sedmadvacítce by měla podle jeho slov být zachována.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničních věcí:
Pravidla Evropské unie jsou pravidla Evropské unie, ty se budou dodržovat. My nejsme ještě tak dobře známí. Je pravda, že nejsme zrovna velmoc a že se musíme vypořádat s problémy, které teď budou na stole během našeho předsednictví. To je pravda. Nebudeme to mít lehké, tudíž se velmi pečlivě připravujeme na to.

Návrh přísného ekologického zákona ve Francii byl schválen

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Omezení kamionů, konec klasických žárovek anebo výrazné omezení používání pesticidů. To všechno je v návrhu ekologického zákona, který schválil francouzský parlament. Jak píší francouzské deníky, ekologické normy ve Francii tak budou daleko přísnější než plánuje Evropská unie.

Jan ŠMÍD, redaktor:
Francouzská média zdůrazňují především dlouhodobou snahu zákona pomocí životnímu prostředí. Na jeho základě se sníží emise skleníkových plynů v průběhu příštích čtyřiceti let o pětasedmdesát procent, ale zákon například předpokládá i výstavbu dvou tisíc kilometrů železnic, po níž se bude přepravovat náklad, anebo usiluje o omezení ekologicky nešetrných plastových sáčků. Ministr pro ekologii Jean Louis Borloo považuje jeho jednoznačné schválení za zcela výjimečný signál a mluvčí vládní strany UMP prohlásila, že je neobvyklé, aby opoziční socialisté hlasovali podle svého přesvědčení. Z Paříže Jan Šmíd, Český rozhlas.

Vůdce libanonského hnutí Hizballáh přežil atentát

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Vůdce libanonského hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh přežil minulý týden atentát prudkým jedem. S odvoláním na západní diplomatický zdroj v Bejrútu to napsal irácký zpravodajský server Al Malaf. Šéfa protiizraelského ozbrojeného hnutí se prý podařilo zachránit až speciálnímu týmu z Íránu. Jeden z poslanců Hizballáhu celou zprávu označil za cílenou desinformaci.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Podle Al Malfu se uvažovalo, že Nasralláha převezou do Teheránu. Nakonec za ním ale v neděli večer do Bejrútu přiletělo patnáct íránských lékařů. Nasralláh patří k nejstřeženějším politikům Blízkého východu. Od války s Izraelem před dvěma lety se ukázal pouze několikrát na veřejnosti. Řada izraelských činitelů otevřeně vyzývala k jeho zavraždění. V únoru bomba v Damašku zabila dvojku Hizballáhu Immáda Mugníju. Izrael ale účast na tomto atentátu popřel. Před jedenácti lety se izraelská tajná služba Mosad pokusila otrávit vůdce palestinského Hamasu Chálida Mišála. Agenti mu v Jordánsku vstříkli jed do ucha. Kvůli hrozící mezinárodní roztržce pak ale Izrael musel vyslat lékaře s protilátkou a Mišála zase zachránit. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Poděbradské sklárny Bohemia jsou v úpadku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Poděbradské sklárny Bohemia jsou v úpadku. Rozhodl o tom dnes Městský soud v Praze. Firma je součástí sklářské skupiny Bohemia Crystalex a byla poslední, která na rozhodnutí soudu ještě čekala. Insolvenčním správcem jmenoval soud předběžného správce, kterým byla pražská společnost Aure. Věřitelé teď mají čtyřicet dní na to, aby přihlásili své pohledávky. Odboráři z koncernu budou zítra dopoledne demonstrovat před úřadem vlády. Lidé ze Světlé nad Sázavou a Poděbrad nedostali mzdy za září a hrozí jim, že do Vánoc zůstanou zcela bez prostředků. Odboráři očekávají, že je zítra přijde podpořit několik set lidí.

Vídeňská burza koupí většinový podíl v pražské burze

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Vídeňská burza koupí většinový podíl v pražské burze. Cena obchodu ani velikost podílu rakouské strany nebyly zveřejněny. Hodnota pražské burzy se odhaduje na minimálně pět miliard korun. Rakušané už vlastní podíl v burzách v Budapešti a Lublani. Podle ředitele pražské burzy Petra Koblice z toho vyplývají pro český akciový trh pozitiva.

Petr KOBLIC, ředitel pražské burzy:
Vídeň byla vždycky naším dlouhodobým, abych tak řekl, konverzačním partnerem, se kterým jsme si vyměňovali názory na fungování středoevropského trhu. Já se docela těším na pokračování této diskuse. Ty pozitiva jsou samozřejmě ta, že se staneme součástí nějaké středně velké regionální burzy, potencionální pozitiva jsou naším přístupu ke kapitálu a nepochybně ve sdílení potencionálních budoucích technologických nákladů.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
O pražskou burzu v minulosti projevil zájem i americký technologický trh Nasdaq, německá Deutsche Boerse nebo burza ve Varšavě. Podle některých makléřů by pro český akciový trh byl do budoucna lepší silnější vlastník, jako je právě Nasdaq.

Československý jazzový festival

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Přerově začíná československý jazzový festival, jubilejní pětadvacátý ročník. Největší jazzový svátek nabídne i další jubileum, padesát let své činnosti oslaví i domácí Academic Jazz Band. Jak dodává ředitel festivalu Rudolf Neulus, právě přerovští akademici čtyřdenní program zahájí a budou mít několik hostů.

Rudolf NEULUS, ředitel festivalu:
Tím prvním je IKS Big Band z německého Rieselsheimu a tím druhým gratulantem bude Revival and Traditional Jazz Band z Bratislavy, který je vlastně tím pamětníkem zrovna tak jako přerovský Academic a v podobných podmínkách a letech vznikal před těmi padesáti lety. Pokračujeme pak festivalovými koncerty, čtvrtek pátek, sobota.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu