Most ve Studénce dostaví firma, která jej opravovala před zřícením

22. říjen 2008
Zprávy , Zprávy

Červenec 2009 - to je termín, kdy má ve Studénce na Novojičínsku stát nový most přes železniční koleje. Krajští radní dnes rozhodli, že ho vybuduje společnost ODS - Dopravní stavby Ostrava. Pracovat na něm tedy bude stejná firma, která vyhrála původní zakázku na opravu.

Konstrukce se v srpnu zřítila před projíždějící rychlík. Nehoda si vyžádala osm mrtvých a desítky zraněných. Jak upřesnila mluvčí kraje Barbara Odstrčilíková, nový most tak bude hotový rychleji, než kdyby kraj zakázku zrušil a hledal nového dodavatele.

"Moravskoslezský kraj zaplatí za stavbu mostu původně dohodnutou částku, což je 26 milionů korun tak, jak to bylo stanoveno ve smlouvě na rekonstrukci. Ta měla být dokončena k 26. září letošního roku. Od tohoto momentu běží penalizace ve výši 65.000 korun za každý den až do momentu převzetí celé stavby krajem. To by mělo být 31. července 2009," dodala mluvčí. Pokud most dostaví až koncem července 2009, kraj by měl ještě inkasovat téměř 20 milionů korun.

Generální ředitel ODS - Dopravní stavby Ostrava Tomáš Vítek v prohlášení pro novináře uvedl, že společnost bez ohledu na rozhodnutí vedení Moravskoslezského kraje, pracovala na všech potřebných krocích tak, aby celá stavba ve Studénce mohla být v co nejkratším termínu dokončena.

Most se zřítil 8. srpna. Do jeho trosek ve vysoké rychlosti narazil mezinárodní rychlík Comenius. V souvislosti s tragédií policie obvinila dva inženýry společnosti Bögl & Krýsl, která se na opravě podílela. Podle kriminalistů oba věděli o narušené statice mostu a nepřijali dostatečná opatření. Obvinění to odmítají.

autor: mik
Spustit audio