Francouzské předsednictví EU svolává další mimořádný summit

Francouzský prezident, jako současný předseda Evropské rady, svolal další mimořádný summit Unie. Tentokrát pouze neformální. Nicolas Sarkozy si na něm chce pravděpodobně potvrdit mandát pro jednání na světové konferenci o globální finanční krizi v polovině listopadu ve Washingtonu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky Evropské unie

Vlajky Evropské unie | Foto: Evropská komise

Na 7. listopadu svolal Nicolas Sarkozy premiéry a prezidenty členských států Unie do Bruselu na mimořádnou neformální schůzku. Znamená to, že po ní nevyjde žádné oficiální komuniké o nějakých závěrech o globální finanční krizi, na kterých by se politici dohodli. Půjde také o schůzku krátkou. Má to být jen pracovní oběd.

Francouzský prezident chce pravděpodobně slyšet podporu od všech členů Unie, než se vydá do Washingtonu na světovou konferenci o současné finanční krizi. Možná bude chtít vyslechnout i názory ostatních členských zemí na úvahy o posílení unijní role eurozóny, tedy že by ještě další rok ji mohl právě on.

Ani Česko ani Švédsko - jako následující předsednické země EU - do eurozóny zatím nepatří. Český inistr zahraničí Karel Schwarzenberg ale úvahy o jakémkoli zkrácení českého předsednictví Unie odmítl.

Jde už o druhý mimořádný summit svolaný Francií. 1. září se v Bruselu sešla mimořádná schůzka hlav států a vlád Unie k situaci v Gruzii.

Pavel Novák, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme