Thajský expremiér dostal dva roky - a říká, že jde o politický komplot

24. říjen 2008

Dva roky odnětí svobody - takový je trest, který bývalému thajskému premiérovi Tchaksinovi Šinavatrovi v úterý udělil Nejvyšší thajský soud. Dal tak za pravdu obžalobě, která tvrdila, že Tchaksin před pěti lety zneužil premiérského postavení a prosadil, aby stát jeho ženě za pakatel prodal lukrativní pozemek v centru Bangkoku. Podobných obvinění ze zneužití moci se na Tchaksinovu hlavu sneslo povícero, ale tohle je první případ, kdy rozhodl soud.

Alespoň pokud se týče expremiéra samotného. Jeho manželka Podžaman (kterou, mimochodem, Nejvyšší soud v případu podezřele nevýhodného prodeje státního pozemku osvobodil) inkasovala v červenci od jiného tribunálu za daňové úniky tři roky odnětí svobody.

Podle žalobců expremiérova rodina také utajovala výši svého jmění (což souvisí s již zmíněnými daňovými úniky) a přiživovala se na státní loterii a dokonce i na půjčce sousední zemi - Barmě. Ve hře jsou přitom ještě další obvinění na adresu Tchaksina a jeho blízkých, jimiž se soudy zatím nestihly zabývat.

Co na to Tchaksin? Ten od počátku tvrdí, že je nevinný ve všech bodech. A úterní soudní verdikt je podle něj politicky motivovaný. "Jsem politik a protože mne svrhli pučem, je přirozené, že se to teď všemi prostředky snaží ospravedlnit," řekl Tchaksin v úterý v britském exilu. A naznačil, že chce zůstat v Británii - kde je čestným předsedou fotbalového klubu Manchester City - a že doufá, že Londýn ho do Thajska nevydá.

Thajská armáda svrhla Tchaksina v září 2006 a už tehdy se zaklínala tím, že premiér zneužíval moc a sebe i svou rodinu nezákonně obohacoval. Generálové si velice přáli, aby se alespoň jedna domnělá Tchaksinova korupční kauza dostala před soud ještě v době, kdy Thajsko řídili oni. To se nepodařilo, třebaže vládli rok a čtvrt. Včasné odsouzení Tchaksina by generálům pomohlo, protože by zpětně podpořilo jejich zdůvodnění puče. Úterní verdikt přichází pozdě a těžko přesvědčí Tchaksinovi přívržence, že jejich hrdina se provinil.

Tihle lidé totiž Tchaksinovi bezmezně věří. Když byla jeho strana "Thajci milují Thajsko" zakázána, hlasovali při nejbližší příležitosti pro její nástupkyni - "Stranu lidové moci". Každý v Thajsku ví, že vpodstatě je to jedna a táž strana, pouze s přemalovaným štítem a jen s trochu jinými lidmi ve vedení; strana, která zůstává prodchnuta tchaksinovským duchem a bez Tchaksina v pozadí by neznamenala vůbec nic. Hlasují pro ni stejní voliči, kteří hlasovali pro Tchaksina, dokud nebyl vykázán z politického života - vesměs vesničané, převážně chudí a méně vzdělaní lidé, kteří uvěřili, že populista Tchaksin chtěl zlepšit jejich život. Tchaksin, který vzešel z chudých poměrů, k nim dokázal mluvit tak, že měli pocit, že je jedním z nich a má stejné starosti - ačkoli on už tou dobou byl jedním z největších thajských boháčů.

Tato protchaksinovská část Thajska si i po úterním rozsudku uchová svou jistotu, že bývalý premiér je pronásledován na politickou objednávku - což říká i sám Tchaksin. Zato druhá půle Thajska, půle tradičně protitchaksinovská, spíše obyvatelé měst, spíše vzdělaní a převážně movití lidé, se rozsudkem nad expremiérem určitě bude inspirovat. A její radikální křídlo, které před dvěma měsíci zabralo vládní budovy, asi vystupňuje boj proti nynějšímu kabinetu, jemuž dominuje kryptotchaksinovská Strana lidové moci a v jehož čele stojí Tchaksinův švagr Somčai Wongsavat.

Z toho by mohly vzejít další pouliční střety a noví mrtví a ranění. Demonstranti se totiž nechtějí spokojit s ničím menším než je pád vlády, kterou považují za kabinet tchaksinovských loutek. A svou pravdu prosazují třebas i násilně, prostřednictvím baseballových pálek, ocelových tyčí či nožů. Ostatně, se stejným argumentačním vybavením se na ně už také obořili demonstranti z opačného, protchaksinovského tábora.

Země je ostře rozdělena, a to jakoby našlo svůj odraz i v úterním rozhodování Nejvyššího soudu. Devítičlenný tribunál, který rozhodoval o Tchaksinově vině či nevině, se pro premiérovo odsouzení vyslovil jen těsnou většinou pěti ku čtyřem.

Kdo Thajsko sjednotí, když je Tchaksin rozděluje? Spekuluje se, zda nezasáhne armáda. Ta nový puč opakovaně vylučuje - ostatně, ten poslední se jí evidentně nepovedl, Tchaksin, kterého generalita hladce svrhla, se jí pomstil tím, že v prvních svobodných volbách zvítězila protchaksinovská strana - a v dalších volbách by to nejspíš dopadlo stejně. Armáda ale zjevně sympatizuje s protivládními demonstranty a k protchaksinovské vládě má postoj značně kritický. Ukázalo se to, když premiér vyhlásil výjimečný stav a vyzval vojáky, aby v jeho rámci zpacifikovali demonstranty. Generalita mu zdvořile oznámila, že tohle její úkol není. A před pár dny náčelník generálního štábu řekl, že být na premiérově místě, rezignoval by. Taková nepřímá výzva se v Thajsku, které bylo za posledních šedesát let svědkem dvou desítek vesměs úspěšných pokusů o puč, nedá brát na lehkou váhu.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: msl
Spustit audio