Německé dráhy stahují z tratí část rychlovlaků ICE

Dění na německé železnici zřejmě zachvátí chaos. Státní dopravce se totiž z bezpečnostních důvodů rozhodl od soboty stáhnout z tratí 70 rychlovlaků ICE. Důvodem jsou obavy o spolehlivost os dvojkolí. Závada jedné z os nedávno způsobila vykolejení rychlovlaku v Kolíně nad Rýnem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rychlovlak ICE

Rychlovlak ICE | Foto: Marek Kuchařík | Zdroj: Český rozhlas

Německým drahám hrozí možná největší krize v historii firmy. Důvodem je bezprecedentní stažení prakticky veškerých rychlovlaků ICE, řady "T" k bezpečnostním kontrolám. Existují totiž reálné obavy týkající se spolehlivosti os dvojkolí.

Už v červenci Německo zřejmě jen o vlásek uniklo velkému železničnímu neštěstí v Kolíně nad Rýnem. Tak interpretoval Spolkový drážní úřad vykolejení rychlovlaku ICE ve zmíněném městě. V dubnu pak došlo ke srážce rychlovlaku ICE se stádem ovcí. Vlak na trati z Hamburku do Mnichova vykolejil a zranilo se 20 cestujících.

Německé dráhy daly zároveň ultimátum výrobcům ICE, firmám Siemens, Bombardier a Alstom. To se týká poskytnutí jasných záruk bezpečného provozu vlaků dosahujících rychlosti více než 300 kilometrů za hodinu.

"Máme pocit, že nás výrobci nechali na holičkách, když nám poskytli pouze nejasné údaje," prohlásil šéf Deutsche Bahn Hartmut Mehdorn.

Firma Bombardier nařčení odmítla s tím, že o zkrácených intervalech pro bezpečnostní prohlídky rozhodl Spolkový drážní úřad. Cestující by se měli připravit na značná omezení na klíčových trasách Hamburk - Berlín - Mnichov, Stuttgart - Curych nebo Dortmund - Frankfurt - Norimberk.

Jiří Hošek, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme