Červi bez čichu žijí déle

25. říjen 2008

Červi, kteří nemají čich, žijí podle americké studie déle než jejich normální soukmenovci.

Mnoho živočichů - například pokusná háďátka Caenorhabditis elegans - žije déle, pokud se jim omezí příjem potravy. Před třemi lety zjistili vědci z Washingtonské univerzity, že délku života háďátek kromě hladovění prodlužuje také léčivo, které se používá při léčbě epilepsie. Na důvody tohoto efektu ale přišli teprve teď a byli jimi značně překvapeni - léčivo totiž háďátkům blokuje neurony, které vnímají chemické signály z okolí a slouží jako čichový orgán.

Modelový organismus háďátko (Caenorhabditis elegans)

Experimenty ukázaly, že háďátka, kterým vědci podávali léčivo, žila oproti svým nijak neovlivněným soukmenovcům o 29 % déle. Skutečnost, že měla hojnost jídla, přitom nehrála žádnou roli. Autoři studie se domnívají, že háďátka, která potravu nemohou ucítit, zpomalí svůj růst a metabolismus a šetří energii. Tím si prodlouží délku života - podobně jako ta, která byla po celý svůj život na přísné dietě.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.