Nebezpečný melamin se objevil také v čínských vejcích

Hongkong zvyšuje kontrolu potravinářských produktů dovážených z Číny. Vláda bývalé britské kolonie se k tomu rozhodla poté, co byl nebezpečný melamin objeven také ve vejcích. Tato chemická látka usmrtila v Číně nejméně čtyři děti a dalších 54.000 skončilo po požití kontaminovaných potravin v nemocnici. Dosud byla nalezena hlavně v mléčných výrobcích a mléce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kontrola v čínské mlékárně

kontrola v čínské mlékárně | Foto: AFP

Testy se v současnosti zaměřují na dovážené vepřové maso, chovné ryby či drůbeží vnitřnosti dovážené z Číny. Hongkong zároveň požádal Peking k zajištění dostatečné kontroly všech potravinářských produktů.

To navíc v průběhu 7. euroasijského summitu v Pekingu slíbil čínský premiér Wen Ťia-pao, který ujistil představitele EU a zemí východní a jihovýchodní Asie, že čínské potraviny budou nezávadné a jejich výroba bude podléhat přísné kontrole dle mezinárodních standardů.

Nová opatření byla v Hongkongu přijata poté, co inspektoři objevili nebezpečný melamin ve vejcích pocházejících ze severočínské provincie Liao-ning.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme