Belgická vláda poskytla bance KBC pomoc ve výši 3,5 miliardy eur

Tři a půl miliardy eur dostala od belgické vlády jako státní pomoc banka KBC, která vlastní i Československou obchodní banku. Za navýšení kapitálu získá belgický stát právo mít své zástupce ve vedení společnosti a dostane i příslušný balík akcií KBC.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSOB

ČSOB | Foto: Marián Vojtek

Jednání o pomoci bance KBC trvala celý víkend. Kvůli podpisu dohody se mimořádně sešla vláda dnes už v sedm hodin ráno. Zprávu o dokapitalizaci banky tak mohla KBC oznámit ještě před otevřením burzy. Investoři na krok belgické vlády zareagovali a cena akcií KBC začala mírně růst.

O státní pomoc požádala banka potom, co se v pátek její akcie propadly o sedm procent. Vedení banky ale ujišťuje, že pozice finančního ústavu je pevná a stabilní, že nemá problémy s likviditou a že se její situace nezměnila v posledních dnech ani měsících. Chce nicméně posílit svůj kapitál, aby upevnila svou pozici vůči konkurenci.

Vzhledem k výjimečné situaci na finančních trzích se ale banka rozhodla nevyplatit dividendu za letošní rok. Už dříve KBC oznámila, že za třetí čtvrtletí očekává ztrátu až 930 milionů eur. Předcházela tomu zpráva, že mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila úvěrový rating u širší škály strukturovaných investičních produktů, do nichž KBC investovala.

Až dosud byla KBC jedinou velkou bankou v belgickém království, která i přes doléhající finanční krizi nepožádala o státní pomoc. Tu belgická vláda nabídla všem bankám potom, co musela zachránit největší bankovní dům v zemi Fortis. Právě pomocí pro Fortis a další problémovou banku Dexia při jednáních s vládou KBC argumentovala.

Podle mluvčího Československé obchodní banky Ivo Měšťánka je tento krok pochopitelný. Na hospodaření dceřiné banky v Česku dopad mít nebude. "KBC došla k tomu, že aby se vyrovnaly podmínky na trhu a nedocházelo ke konkurenční výhodě, tak požádá vládu o 3,5 miliardy eur, které posílí její kapitál. Co se týče České republiky, i tady zůstává ČSOB velmi silná svou kapitálovou přiměřeností i likviditou, navíc tento krok nemá na českou ČSOB ani její klienty vliv," uvedl Měšťánek. ČSOB oznámí výsledky hospodaření 6. listopadu.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme