Akcie Volkswagenu trhaly rekordy

Další raketový růst ceny akcií v úterý zažila německá automobilka Volkswagen. Její tržní hodnota se nakrátko vyšplhala až na bezmála 300 miliard eur. Podle tohoto měřítka by tak Volkswagen na světovém žebříčku firem, předstihl dosavadní "jedničku," amerického ropného giganta Exxon Mobil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen Golf

Volkswagen Golf | Foto: Jan Říha

"Bláznivá rallye jednoho burzovního titulu." Tak pojmenoval divoké putování ceny akcií Volkswagenu deník Handelsblatt. Hon na akcie německé společnosti vyvolalo oznámení firmy Porsche, že chce ve Volkswagenu v příštím roce zvýšit svůj podíl na více než 75 procent.

Prolomení hranice 1000 eur za akcii VW označil jeden z makléřů doslova za "perverzní." Strmý vzestup akcií Volkswagenu drží v plusu burzovní index DAX, přestože jeho další tituly poměrně razantně ztrácely. Makléřům se tento vývoj pranic nelíbí.

Spolkový úřad pro dohled nad finančním sektorem BaFin už taky začal prověřovat, zda nedošlo k tržní manipulaci. Mluvčí firmy Porsche toto podezření kategoricky odmítl s tím, že by se neměla zaměňovat příčina a důsledek.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme