Opatrný zeměpis (7. díl): Kostarika

29. říjen 2008
Sedmý světadíl

Věděli jste, že název Kostarika znamená ve španělštině 'bohaté pobřeží'? Čím je tato malá země vlastně bohatá? Jde o 'banánovou republiku', nebo je Kostarika sebevědomou zemí se schopnými a inteligentními obyvateli?


Kostarika
Hlavní město: San José
Poloha: 8°-11° s. š., 83°-86° z. d.
Rozloha: 51 100 km2
Počet obyvatel: 3 900 000
Hustota osídlení: 76 obyvatel/km2
Měna: kostarický colón ( CRC )=100 centimů
Jazyk: španělština, angličtina

Politické uspořádání a ekonomika:
Na středoamerické poměry jde o velice stabilní stát. Jednokomorový parlament i hlava státu prezidentské republiky jsou voleni jednou za čtyři roky, přičemž znovuzvolení prezidenta na druhé funkční období je vyloučeno. Zahraniční obchod stojí na dvou pěstovaných komoditách na plantážích, banánech a kávě, které se ze dvou pětin vyvážejí do USA, ale hodně taky do Německa. Hospodářský vliv Spojených států se podařilo zmírnit ústavou z roku 1949. Důležitým zdrojem devíz je cestovní ruch, který využívá přírodního bohatství vyhrazených rezervací a tropického pobřeží.

Obyvatelstvo:
Tato země má na střední Ameriku velká specifika. Je tu 87 % obyvatelstva kreolského, bělošského původu, ke kterým se přidává 7 % mesticů a 3 % černochů a mulatů, ale také velké množství cizinců, kteří v této stabilní zemi rádi pobývají. Většina obyvatelstva žije na centrální náhorní plošině mezi sedmi sopkami na úrodné plošině, kde se díky nižším tropickým teplotám velice daří zemědělství i lidem. Obyvatelstvo je téměř výhradně katolické.

Další díly seriálu Opatrný zeměpis najdete zde. Vysíláme jej každou středu v magazínu o světě Sedmý světadíl.

autor: David Ašenbryl
Spustit audio