Senátoři chtějí o smlouvách o americkém radaru hlasovat až v novém složení

Senát bude o smlouvách o radarové základně USA na českém území jednat asi až v prosinci, tedy v povolebním složení. Původně senátoři počítali s tím, že o nich rozhodnou už ve čtvrtek, tedy v předvolební sestavě, která zaručovala hladké přijetí smluv. Senátorský klub ODS se ale dnes rozhodl, že zařazení smluv na program nadcházející schůze nepodpoří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Senátu

Sídlo Senátu | Foto: Marián Vojtek

Radiožurnálu to řekl šéf horní komory Přemysla Sobotka: "Vzhledem k tomu, že se obměnila třetina senátorů a přestože klub senátní (ODS -pozn. red.) je nejsilnější, zůstává v počtu 35, tak jsme si uchovali svou slušnost a chceme potvrdit, že o radaru jako o závažném momentu, přestože ho podporujeme, budeme hlasovat až v prosinci."

O česko-amerických smlouvách o zřízení radarové základny v Brdech a o podmínkách pobytu amerických vojáků na českém území začala ve středu jednat Poslanecká sněmovna . Opozici se totiž nepodařilo dokumenty z programu vyřadit. Podle premiéra Mirka Topolánka by se o nich mohlo ve výborech jednat déle než obvykle, takže by jejich definitivní schvalování přišlo na řadu až po inauguraci nového amerického prezidenta na konci ledna.

Smlouvu o umístění amerického protiraketového radaru v Česku uzavřely v Praze vlády obou zemí v červenci a stvrdili ji svými podpisy ministři zahraničí Condoleeza Riceová a Karel Schwarzenberg. Dohoda umožňuje postavení radaru, jedné součásti amerického protiraketového deštníku, na našem území ve vojenském újezdu Brdy. V září pak Česká republika a Spojené státy v Londýně podepsaly druhou klíčovou smlouvu týkající se plánované stavby amerického radaru v Brdech. Takzvaná dohoda SOFA upravuje pobyt amerických vojáků na radarové stanici. Kromě toho uzavřely obě strany i Deklaraci o strategické spolupráci.

Celý systém amerického protiraketového štítu, jehož součástí je i plánovaný radar v Česku, má podle USA v budoucnu chránit před útokem ze zemí, které vyvíjejí jaderný program a nemají pro něj dostatečně přesvědčivé mírové vysvětlení, jako jsou například Írán nebo Severní Korea. S radarem by mělo být propojeno silo s desítkou raket umístěných v Polsku.

Podle červencového průzkumu agentury STEM se proti zřízení základny vyslovilo 44 procent lidí. Podle průzkumu CVVM s radarem nesouhlasily dvě třetiny Čechů a Češek.

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme