Střecha stržená vichrem zabila člověka

Hlavně nad Moravou řádí od noci na dnešek silný vítr, který v nížinách v nárazech dosahoval kolem 70 kilometrů v hodině. Na hřebenech Jeseníků a Beskyd měly tyto nárazy rychlost ještě podstatně vyšší - 126 kilometrů za hodinu. Poryvy dosud pokračují. Silně má na Moravě podle předpovědí meteorologů foukat až do večera. Dopoledne strhl střechu haly v Bruzovicích na Frýdecko-Místecku. V troskách jeden člověk zemřel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silný vítr strhl střechu haly v Bruzovicích na Frýdecko-Místecku

Silný vítr strhl střechu haly v Bruzovicích na Frýdecko-Místecku | Zdroj: ČTK

Šlo o třetinu střechy výrobní haly v Bruzovicích o rozloze 1200 metrů čtverečních. V nejvyšším místě byla 15 metrů nad zemí. Střešní krytinu se pokoušel proti větru zajistit čtyřiačtyřicetiletý muž, zaměstnanec firmy. Pří zřícení jej ale hroutící se plech smrtelně zranil na hlavě, končetinách a hrudníku.

Na jihu Moravy vyjížděli hasiči po celém regionu k desítkám zásahů. Nejvíc práce měli na Břeclavsku, Blanensku a Brněnsku, kde odstraňovali spadlé stromy. V Brně zajistili uvolněnou plechovou střechu a odstranili mohutný strom, který zatarasil vchod do domu.

Kvůli větru také zůstaly na jihu Moravy stovky domácností bez elektřiny. "Šlo pouze o lokální výpadky. Poruchy se odstraňují a žádná kalamitní situace zatím nehrozí. Vítr má foukat do večera, tak se situace může změnit, ale zatím žádné velké škody nemáme hlášené," uvedla mluvčí společnosti E.ON Božena Herodesová. Výpadky energetici během dopoledne odstranili.

Vichřice zasáhla i Jeseníky. Podle informací meteorologů o počasí v Česku dosahoval vítr na hřebenu v nárazech rychlosti až 126 kilometrů v hodině. Živel řádí i v podhůří. Do terénu museli ráno vyrazit silničáři i hasiči. K popadaným stromům je zavolali na Pomezí a do Ondřejovic. Stály tam také dlouhé kolony aut.

Silný vítr dnes výrazně zkomplikoval i vlakovou dopravu. Stromy popadaly na koleje především na Ostravsku, nedaleko Olomouce pak do padlého kmene narazil rychlík. Nehoda se obešla bez zranění a výrazných škod.

Dá se předpokládat, že vítr bude lámat větve a vyvracet kmeny během celého dnešního dne. Opatrní by měli být nejen řidiči, ale i turisté v Jeseníkách. Horská služba Jeseníky proto vydala pro všechny návštěvníky doporučení - túru raději odložte.

Výstraha meteorologů před vichřicí platí až do 20 hodiny. V paměti ještě máme podobné počasí na začátku srpna tohoto roku, kdy také silný vítr na řadě míst lámal stromy.

Následům silného větru, který se prohnal naší republikoum jsme se podrobně věnovali v Radiofóru. Záznam pořadu najdete ve vašem Rádiu na přání!

Zajímá vás, co počasí chystá? Přečtěte si podrobnou předpověď počasí, kterou pro vás připravujeme každý den z údajů od Českého hydrometeorologického ústavu.

Andrea Švubová, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme