Dalajlámovi vyslanci míří do Pekingu na další jednání o budoucnosti Tibetu

Vyslanci dalajlámy míří do Pekingu, kde se mají zúčastnit dalšího kola jednání s čínskými představiteli o budoucnosti Tibetu. Informace, kterou potvrdily zdroje z exilové tibetské vlády, přichází krátce poté, co dalajláma naznačil přehodnocení současné politiky k Pekingu. Jeho svátost označila dosavadní rozhovory s Čínou za neproduktivní. Peking v reakci na to vyjádřil ochotu v jednání pokračovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tibetské vlajky

Tibetské vlajky | Foto: Jiří Hošek

V pořadí osmého kola rozhovorů se mají zúčastnit dalajlámovi vyslanci z Washingtonu a ze Švýcarska. Schůzka se koná v době, kdy se spekuluje o zdravotním stavu 73letého nejvyššího tibetského duchovního a o smyslu dalších jednání s představiteli komunistické vlády.

Dalajláma, který prosazuje širší autonomii Tibetu, ale nikoli nezávislost, svolal do sídla exilové vlády v indické Dharamsale setkání zástupců tibetských hnutí z celého světa. Cílem této schůzky je dohoda na dalším postupu při vyjednávání s Čínou.

Peking ve středu oznámil, že chce v rozhovorech pokračovat. Naposledy se zástupci obou stran sešli v červenci, krátce před začátkem 29. letních olympijských her.

V polovině tohoto roku Čína znovu otevřela Tibet cizincům. Autonomní oblast uzavřela během březnových protičínských protestů.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme