Skutečný Robinson Crusoe

30. říjen 2008

Život skutečné předlohy Robinsona Crusoa na pustém ostrově přiblížily archeologické vykopávky.

Postava Robinsona Crusoe ve známém románu Daniela Defoe pravděpodobně měla předlohu v osudu skotského námořníka Alexandera Selkirka, který se v 1704 v Pacifiku plavil na korzárské lodi Cinque Ports. Loď byla ve velmi špatném stavu a Selkirk se v obavě z jejího potopení nechal s hrstkou věcí vysadit na ostrově ležícím asi 670 km západně od pobřeží Jižní Ameriky, který byl později přejmenován na Ostrov Robinsona Crusoe. Nemohl tušit, že zde stráví čtyři roky a čtyři měsíce. Tak dlouho totiž trvalo, než u ostrova náhodou zakotvila britská loď a Selkirka odvezla zpět do civilizovaných oblastí.

Objevy z vykopávek tábořiště na Ostrově Robinsona Crusoe nyní popisuje článek v časopise Post-Medieval Archaeology. Selkirkovu přítomnost zde potvrzuje především pár kružítek, která se v 18. století používala k lodní navigaci a která podle bývalého kapitána lodi Cinque Ports patřila k věcem, které si Selkirk vzal na ostrov. Vykopávky také ukázaly, jak zde osamělý člověk žil. Blízko pramene sladké vody si Selkirk postavil dva přístřešky, ze kterých měl snadný přístup na jakousi pozorovatelnu. Z ní mohl snadno zjistit, jestli loď, která by se blížila k ostrovu patří přátelům či nepřátelům. Mušketou, kterou si přinesl z lodi, Selkirk lovil divoké kozy a z jejich kůží si vyráběl oděvy.

Román Robinson Crusoe vyšel poprvé v roce 1719 a není jasné, jestli se jeho autor a Selkirk někdy setkali. Je však docela pravděpodobné, že Defoe o Selkirkově osudu slyšel nebo četl v novinách a využil jej ve svém nejznámějším díle.

Spustit audio