Po rekonstrukci otevřeli v New Yorku Českou národní budovu

Národ sobě - hlásá nápis nejenom v Národním divadle v Praze, ale také v České národní budově v New Yorku. Ta byla znovu slavnostně otevřená po několikaleté nákladné rekonstrukci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká Národní budova v New Yorku

Česká Národní budova v New Yorku | Foto: Miroslav Konvalina

73. ulici na Manhattanu zaplavily tóny Larga z Dvořákovy Novosvětské symfonie. Místopředseda vlády Jiří Čunek přestřihl stuhu a Česká národní budova se po letech oprav otevřela veřejnosti.

Mistryně světa v krasobruslení z roku 1949, poté emigrantka a mnoholetá Newyorčanka Ája Vrzáňová neskrývala dojetí i hrdost: "Mám velkou radost a jsme velmi pyšní, i když rekonstrukce dlouho. A doufám, že se to rozkřikne u nás doma. Až třeba přijedou obchodníci dělat byznys do New Yorku, tak možná řeknou: Uděláme tu schůzi v naší národní budově."

Ale v České národní budově nejsou zdaleka jen prostory pro schůzování podnikatelů, ale také patro pro krajanskou činnost. Sloužit bude k prezentaci České republiky v New Yorku. Své sídlo v ní našel generální konzulát a České centrum, k dispozici bude multifunkční sál pro 300 hostů, galerie, knihovna a kino.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž V. Pohanky z otevření České národní budovy na Manhattanu

Iva Bittová zazpívala v hlavním sále českou hymnu, krajané a Češi pracující ve Spojených státech vstávali ze židlí. Po ní následovala hymna americká v přednesu operní pěvkyně Soni Červené.

Nad podiem je stejný nápis jako v Národním divadle v Praze - Národ sobě.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme