Na českých silnicích, včetně D1 na Vysočině, začíná platit značka zimní výbava

Už od zítřka platí v ČR nové dopravní značky vyzývající k používání zimní výbavy. Tam, kde je řidiči uvidí, nesmí vjet bez zimních pneumatik. Příkazová značka má zajistit větší bezpečnost a plynulost dopravy v místech, která jsou v zimě hůře sjízdná. Na většině míst by měly být značky sklopné - platit budou pouze v případě nepříznivého počasí. Ministerstvo dopravy rozhodlo na poslední chvíli také o tom, že řidiči musejí mít při teplotě pod 5 stupňů Celsia auto povinně vybavené zimními pneumatikami i na dálnici D1 na Vysočině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zimní pneumatiky

zimní pneumatiky | Foto: Alena Palečková

Značka bude platit od listopadu do dubna v úseku nejčastějších nehod. Další podrobnosti řekl Radiožurnálu mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka: Ta značka bude umístěna v úseku 90 - 112 km dálnice D1 - je to tedy úsek od Humpolce po Jihlavu. Značka bude osazena dodatkovou tabulkou, která bude říkat, že povinnost zimních pneumatik platí pouze při teplotách pod pět stupňů Celsia."

Značka se na dálnici D1 objeví nejpozději v prvních listopadových dnech. Karel Hanzelka Radiožurnálu také řekl, kdo má povinnost značku na místo usadit.

"Na dálnicích a rychlostních silnicích je to ministerstvo dopravy. Na silnicích první třídy příslušný krajský úřad. Na silnicích nižších tříd jsou to obecní úřady obcí s rozšířenou působností. Dozor samozřejmě vykonává policie. To znamená, že hlídka policie může řidiče zkontrolovat, a pokud to není v pořádku, může udělit pokutu," uvedl Hanzelka.

Dopravní značka "zimní výbava" | Foto: Automix.centrum.cz

Řidič v autě s letními pneumatikami může podle Hanzelky dostat sankci až 2000 korun a jeden trestný bod. Přestupek je ale možné řešit i domluvou. Minimální hloubka dezénu zimní pneumatiky u osobních aut jsou 4 milimetry, záběrová pneumatika nákladních aut musí mít minimálně 6 milimetrů.

Objevuje se kritika, že motoristé dopředu nevědí, kam budou moci jet bez zimní výbavy. Ministerstvo dopravy uvedlo, že aktualizovaný seznam značení je na stránkách Ředitelství silnic a dálnic.

Zimní pneumatiky jsou povinné také v řadě zemí Evropské unie, například v Rakousku a Německu. Za jízdu bez zimní výbavy hrozí v Německu pokuta kolem dvaceti eur, v Rakousku 35 eur. Pokud nevybavené auto na rakouské silnici zablokuje provoz, zaplatí jeho řidič podstatně víc - až pět tisíc eur.

Lenka Rákosová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme