31. 10.

31. říjen 2008

Putumayo Presents Quebec Kanadské město Québec, domov největší francouzsky mluvící komunity na americkém kontinentě, a je pověstné unikátní kulturou, kuchyní, a především hudbou. Hudbu Québecu mapuje jedno z letos vydaných alb americké značky Putumayo, která se specializuje na zeměpisně či stylově vyhraněné samplery, a jejíž produkci snadno poznáte podle malovaných barevných obalů. Album Putumayo Presents Quebec vyšlo k 400 letému výročí města Québec - a vedle písní ve francouzštině zachycuje i hudbu kanadských Indiánů.

Un Homme 03:40

Cette Ville 03:15

Z Quebecu pochází jedna z nejstarších a nejvýznamnějších skupin frankofonní Kanady, La Bottine Souriante. K jejím inspiracím patří také keltská hudba, kterou do Kanady přivezli přistěhovalci ze Skotska. Vznikla před více než 30 lety, a v jejím zvuku hraje klíčovou roli akordeon.

La Brunette es Laq 02:58

Brulots 03:08

Etrange 03:37

Kanada je také domovem původních obyvatel, k nimž patří jak severští Inuité či Eskymáci, tak Indiáni. Písničkář Florent Vollant se narodil na poloostrově Labrador, a jeho předkové pocházejí z kanadského indiánského kmene Algonquinů. Vollant zpívá ve svém rodném jazyce, jímž dnes hovoří v Kanadě zhruba 11 tisíc obyvatel.

Nitshiuenan 03:45

Les Visceres 03:13

Au Chalet 04:10

Spustit audio