Slovenští historici zveřejnili jména těch, kteří převzali majetek Židů

Seznam takzvaných arizátorů židovského majetku v dobách Slovenského státu zveřejnil na svých webových stránkách Ústav paměti národa v Bratislavě. Seznam obsahuje 2223 podniků, o které Židé přišli před deportacemi do koncentračních táborů. Historici považují seznam za důvěryhodný, údaje totiž ověřovali z různých zdrojů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislava

Bratislava | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Historici použili evidenci tehdejšího ministerstva hospodářství, Ústředního hospodářského úřadu a Hlinkovy gardy. Údaje porovnali a zjistili, že se shodují.

Celkem do roku 1940 zabavil Slovenský stát židovským obyvatelům majetek ve výši 530 milionů slovenských korun. I z těchto peněz pak vyplácel německé říši 500 marek za každého deportovaného Žida.

Nový seznam obsahuje konkrétní jména lidí, kteří židovský majetek získali, a bude sloužit historikům pro další studium. Zároveň zřejmě přinese řadu nových odhalení o minulosti některých významných osobností fašistického i komunistického režimu.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme