Některé léky mají novou nižší cenu

Se začátkem listopadu začaly platit nižší ceny za některé léky. Ministerstvo zdravotnictví totiž snížilo maximální ceny některých druhů léčiv. Tato novinka ve zdravotním systému by měla ušetřit ročně zhruba tři miliardy korun. Při změně cen vycházel Státní úřad pro kontrolu léčiv z cen platných v jiných zemích Evropské unie. Znamená to, že bychom měli léky nakupovat za stejné ceny u nás i v dalších státech Unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárna

Lékárna | Foto: Jan Rosenauer

Ceny léků ale budou nižší jen u některých léků a jen v některých lékárnách. S tím nesouhlasí Česká lékárnickká komora, která to považuje za diskriminační. Proč - to vysvětlil Radiožurnálu prezident komory Stanislav Havlíček:

"Spoluúčast pacienta se vymyslela proto, aby pacienti věděli, že léky, které za ně hradí pojišťovna, jsou i s doplatky. V okamžiku, kdy rozvolníme tyto metody, jestli budeme podporovat spoluúčast a zároveň šetřící metody, které má farmaceutický trh a které mohou dělat odborníci v lékárnách, tak popíráme mechanismus dalších spořících mechanismů. A proto, abychom ušetřili deset nebo dvacet korun rozdílu na doplatku, tak vybereme lék, který pojišťovna zaplatí řádově několikrát dráž, než by byl vhodně navržený generický ekvivalent."

S úsporami za léky počítají už i zdravotní pojišťovny. Českému rozhlasu to řekl mluvčí České národní zdravotní pojišťovny Miroslav Kaiser: "My to máme i zakotveno ve zdravotně-pojistném plánu na příští rok. A pokud skutečně dojde k úspoře, pak samozřejmě všechny tyto prostředky vynaložíme na zvýšení úhrad nákladné a specializované péče. Chceme i pracovat na zkrácení čekacích dob na plánované operace."

V Radiofóru debatovali o cenách léků prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček a mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ!

Katarína Brezovská, Jakub Šídlo, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme