V Německu se diskutuje o kontroverzní počítačové hře z prostředí bezdomovců

Potloukat se coby bezdomovec centrem Hamburku, sbírat prázdné lahve a okrádat spoluobčany. Tak vypadá náplň kontroverzní počítačové hry, která si v Německu na internetu už získala obrovskou popularitu. Víc o hře s názvem Pennergame vyzvěděl náš zpravodaj Jiří Hošek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dítě u počítače

dítě u počítače | Foto: Jan Rosenauer

Jak to v ideálním případě dotáhnout ze zuboženého bezdomovce na majitele vily v luxusní hamburské čtvrti Blankenese. To je dosti cynický cíl, o který se teď na síti pokouší neuvěřitelných tři čtvrtě miliónu registrovaných hráčů. Podle týdeníku Stern navíc zájem o problematickou hru lavinovitě narůstá. Každý den se do ní zapojí 10 tisíc nových hráčů.

Ti začínají skutečně od nuly, to znamená kdesi v hamburských ulicích, bez centu v kapse a bez místa na přespání. Jak v Pennergame peníze vyděláte? Jednoduše. Žebráte, muzicírujete na nároží, sbíráte prázdné lahve a kradete. Morálně nejproblematičtější součástí hry jsou násilná přepadení provozovatelů veřejných toalet nebo stánků rychlého občerstvení. Než se ale do těchto nebezpečných akcí pustíte, měli byste si ve hře osvojit některé bojové techniky.

Peníze jsou pro Vás, virtuální pobudy, velmi důležité. Jen díky nim si můžete udržovat hladinu alkoholu v krvi, která je v Pennergame výhodou. V opačném případě je bezdomovec nerudný a nezvladatelně agresivní. Pro zajímavost, do dnešního dne vypili aktéři této pochybné hry 60 miliónů lahví piva a snědli skoro 6 miliónů hamburgerů.

Kritici hře vyčítají její přílišnou agresivitu i šíření negativních klišé o bezdomovcích. Autoři - dva devatenáctiletí studenti Niels Wildung a Marius Follert - tvrdí, že prostřednictvím Pennergame chtěli upozornit na rozevírající se nůžky mezi bohatými a chudými. To ale ze hry, často přerušované reklamou, příliš nevyplývá.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme