V Německu začaly varovné stávky za vyšší mzdy

Varovnými stávkami začali zaměstnanci kovoprůmyslu a elektroprůmyslu v sousedním Německu bojovat za vyšší mzdy. O půlnoci skončil tarifní smír v těchto dvou oborech. Zaměstnanci některých závodů vstoupili okamžitě do několikahodinové výstražné stávky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stávkující zaměstnanci Lufthansy

Stávkující zaměstnanci Lufthansy | Foto: Jiří Hošek

První nabídku zaměstnavatelů totiž odboráři považují za zcela nepřijatelnou. Zaměstnavatelé nabízejí zvýšení mezd o 2,1 procenta plus jednorázový příplatek na konci letošního roku. Navrhovaná kolektivní smlouva by měla platit 14 měsíců.

Podle šéfa odborového svazu IG-Metall Bertholda Hubera se o této nabídce nedá ani vyjednávat. Jak řekl listu Süddeutsche Zeitung, procentní zvýšení mezd musí mít podle představ odborářů před desetinnou čárkou alespoň číslici 4.

Německo má už za sebou taky první varovné stávky. Zhruba na dvě hodiny například svou práci přerušily čtyři tisícovky zaměstnanců automobilky Audi v Ingolstadtu. Zvýšení platů pracovníkům kovoprůmyslu a elektroprůmyslu podpořil navzdory současné krizi taky ministr financí Peer Steinbrück.

Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme