Izraelská vláda přestane podporovat osady židovských extremistů

Izraelské státní úřady a organizace napříště nebudou finančně podporovat židovské osady, které si kolonisté zřídili bez oficiálního povolení. Rozhodla o tom izraelská vláda, která včera projednávala rozmáhající se násilnosti ze strany židovských extremistů. Izraelské lidskoprávní organizace dlouhodobě poukazují na to, že radikální osadníci na okupovaných územích útočí na palestinské obyvatele. Teď ale několikrát napadli také Izraelce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

židovští osadníci házejí kameny na Palestince

židovští osadníci házejí kameny na Palestince | Foto: AFP

Mezinárodní společenství považuje za ilegální všechny židovské obce na územích, která Izrael obsadil v roce 1967. Samotná izraelské vláda ale chce namířit své sankce jen na ty osady, které vznikly bez jejího povolení. V těchto leženích žijí stovky mladých židovských extremistů.

Izrael řeší případy, kdy militantní Židé napadají nejen Araby, ale také izraelské vojáky a policisty. Příslušné úřady dostaly za úkol zpřísnit postihy těchto pachatelů. Vicepremiér Chaim Ramon včera prohlásil, že kdyby se stejného násilí dopouštěli Palestinci, už dávno by skončili za mřížemi.

V pátek maskovaní židovští extremisté zaútočili i na novináře. Izraelský ministr obrany Ehud Barak prohlásil, že ze strany osadníků jde o velmi závažné pokusy o podkopání státní moci. Brutalitu židovských osadníků proti Palestincům odsoudila i Evropská unie.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme