V Německu pokračují varovné stávky zaměstnanců kovoprůmyslu

Další tisíce zaměstnanců německého kovoprůmyslu a elektroprůmyslu dnes v boji za vyšší mzdy přeruší svou práci. Odborový svaz IG Metall chce tímto způsobem zvýšit tlak na zaměstnavatele, kteří nejeví ochotu sáhnout hlouběji do kapsy. Tarifní smír v klíčovém průmyslovém sektoru skončil v sobotu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

varovné stávky v Německu

varovné stávky v Německu | Zdroj: ČTK

Jen v Bavorsku má dnes práci přerušit na 20.000 lidí. Svaz IG Metall žádá pro celý obří sektor zaměstnávající tři a půl miliónu lidí zvýšení platů o 8 procent. Prvotní nabídka zaměstnavatelů počítala s 2,1 procenta, což odboráři označili za provokaci.

Pokud by vlna varovných stávek druhou stranu nezviklala k předložení nového návrhu, je IG Metall připravený vyhlásit časově neomezený protest. Odboráři tvrdí, že už dostatečně přihlédli k dopadům finanční krize a že ze svých původních požadavků slevili.

23.000 podniků kovoprůmyslu a elektroprůmyslu vykázalo v loňském roce obrat ve výši 947 miliard eur, což představovalo 40 procent německého HDP.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme