5. 11.

5. listopad 2008

Lila Downs: Shake Away Lila Downs pochází z jihomexického federálního státu Oaxaca a vyrůstala ve smíšeném manželství: její otec byl americký dokumentarista a filmový profesor, matka indiánská kabaretní zpěvačka z kmene Mixtéků. Zpívá španělsky, anglicky i v indiánských jazycích, a v její tvorbě se zrcadlí etnicky pestrá i rozporuplná mexická identita. K předchozím, a velmi ceněným albům Lily Downs patří například Una Sangre (Jedna krev), anebo La Linea (Hranice). inspirované tragickými osudy mexických Indiánů, kteří zahynuli při ilegálním přechodu hranice do Spojených států. Lila Downs zpívala a hrála ve filmu Frida, věnovaném mexické malířce Fridě Khalo. Své nejnovější album Shake Away přijede zpěvačka pokřtít ve čtvrtek 13. listopadu do pražské Akropole.

Little Man 03:44

Ojo De Culebra (w/La Mari) 04:02

Název svého nového alba Shake Away zpěvačka vysvětluje slovy: "Je to symbol nového života, obrody, jako když si had svléká kůži." V titulní skladbě alba zpívá: "Setřeste všechen hněv a zlobu." Album obsahuje původní písně i jednu světově známou coververzi, Black Magic Woman, kterou proslavila skupina Santana.

Black Magic Woman (w/Raul Midon) 03:09

Yo Envidio El Viento 03:42

Perro Negro (w/Ruben Albarran) 02:59

Album Shake Away vzniklo za přispění řady významných hostí z Mexika, Španělska i Spojených států. Ale nejvíce ze všeho si zpěvačka Lila Downs považuje účasti 73leté argentinské zpěvačky Mercedes Sosy, která patří k nejpopulárnějším hudebním osobnostem Latinské Ameriky. Zvláště velký obdiv si vysloužila svoji občanskou odvahou - před 30 lety, za vlády vojenského režimu, byla zatčena na jevišti při koncertu, a další léta strávila v exilu. Unesco ji jmenovalo velvyslankyní dobré vůle pro Latinskou Ameriku, a píseň Tierra De Luz je jejím duetem s Lilou Downs.

Tierra De Luz (w/Mercedes Sosa) 03:37

Skeleton 03:00

I Would Never 04:40

Spustit audio