Až padesáti miliardami eur chce německá vláda podpořit skomírající ekonomiku

Německá vláda schválila balíček na podporu hospodářského růstu. Celkový objem pomoci se během čtyř let má vyšplhat na 50 miliard eur. Záchranný plán má mimo jiné zachránit jeden milión pracovních míst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum Berlína

Centrum Berlína | Foto: Jiří Hošek

Kancléřka Angela Merkelová označila přijatý balíček za 'most pro podniky a občany k překlenutí současné složité hospodářské situace'. Plán mimo jiné počítá s výhodnými půjčkami Státní rozvojové banky KfW pro malé a střední podniky. Jedním z pilířů jsou taky daňové úlevy pro nová auta, která jsou zvlášť šetrná k životnímu prostředí.

Vládní balíček ale kritizují jak experti, tak i někteří poslanci stran velké koalice. Podle nich si stát a spolkové země nemohou takovou finanční zátěž dovolit. Ministerstvo financí odhaduje celkové výdaje ze státní pokladny na 12 miliard eur.

Německo se ocitlo na prahu hospodářské recese, která by mohla znamenat prudké zvýšení nezaměstnanosti ještě před volbami do Spolkového sněmu příští rok v září.

Jiří Hošek, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme