Ministr Langer usiluje o zákaz krajně pravicové Dělnické strany

Krajně pravicovou Dělnickou stranu chce ministr vnitra Ivan Langer (ODS) postavit mimo zákon. Její fungování se podle něj neslučuje s demokratickým systémem České republiky. O návrhu na její rozpuštění bude rozhodovat Nejvyšší správní soud. Nejdřív se na něm musí shodnout ministři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Langer

Ivan Langer | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Dělnická strana vznikla před šesti lety, pozornost policie i veřejnosti na sebe každoročně poutá několikrát. Naposledy na shromáždění v říjnu v Litvínově, které vyústilo v potyčky s policií.

Ministerstvo vnitra Dělnickou stranu podrobně sledovalo. Podle šéfa resortu Ivana Langera teď pohár trpělivosti přetekl. Co bylo tou poslední kapkou - tedy důvodem k návrhu na zrušení Dělnické strany, ale Langer zatím tají.

"Nepochybně jsme pracovali s informacemi, které máme takříkajíc přímo z terénu, od jednotlivých státních institucí. Omlouvám se, konkrétnější být nemůžu."

Podle Langera pro zrušení Dělnické strany mluví i její prohlášení, kde vyhlašuje nulovou toleranci k polistopadovému politickému systému. Vedení strany se hájí tím, že zákon nikdy neporušilo.

Před dvěma lety podal ministr vnitra návrh na zrušení Komunistického svazu mládeže. Soud ho rozpustil letos.

Marika Táborská, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme