Hasiči zvládli velký požár v asijské tržnici v Praze Libuši

Požár vietnamského skladu textilu a obuvi v Praze - Libuši, který hasiči označili jako jeden z největších za poslední čtvrtstoletí, je pod kontrolou. Více než 16 hodin bojovalo s ohněm na 350 hasičů z celých Čech, dva z nich se při zásahu lehce zranili - jednoho zasáhla padající konstrukce a utrpěl otřes mozku, druhý si poranil nohu. Část hasičů ještě pátrá po doutnajících místech v sutinách. V budově nebyly jen sklady, obchody, ale i školka pro děti trhovců, modlitebna a sídlo několika malých firem. Areál stále zůstává uzavřený a na místo požáru se teď chystají policejní vyšetřovatelé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Požár tržnice Sapa v Praze - Libuši

Požár tržnice Sapa v Praze - Libuši | Zdroj: ČTK

Jak vypadá situace na tržnici v současné době, popsal Radiožurnálu mluvčí pražských hasičů, Vít Pernica: "Hasičské jednotky byly od páté hodiny ranní postupně stahovány. V současné době už tam zasahuje menší počet hasičů. Provádí se prohlídky i prohlídky s termovizí, jestli někde nejsou nějaká skrytá ohniska požáru. To bude trvat ještě nějakou dobu."

Střední část haly je zničená, západní část se podařilo uchránit a ve východní části hasiči celou noc dohašovali požářiště. Při zásahu na největší tržnici v České republice byl poprvé v historii použit policejní vrtulník, řekl Radiožurnálu mluvčí pražských hasičů, Vít Pernica:

"Naprosto unikátní byl zásah policejního vrtulníku s hasícím vakem. Ten vak je primárně určen na hašení požárů porostů a lesů. V tomto případě je to první případ v České republice, kdy byl tento vak použit na budovu a fungovalo to nad očekávání dobře."

Výše škody ani příčina požáru zatím není známá. Policejní vyšetřovatelé se na místo dostanou pravděpodobně až o víkendu, řekla mluvčí pražské policie Eva Miklíková: "Policie samozřejmě velmi intenzivně spolupracuje s hasiči a my vlastně čekáme na to, jaká bude na tom požářišti situace. Až podle toho, zda bude požár řádně dohašen, budeme moci vstoupit a provádět ohledání místa. My ale předpokládáme, že k tomu ohledání dojde až během víkendu."

Oheň zachvátil tržnici ve čtvrtek po půlnoci

Plameny zachvátily jednopatrovou halu v tržnici Sapa, která má v přízemí velkoobchod a skladiště a v prvním patře kanceláře. Konstrukce haly se částečně propadla.

Ve čtvrtek v ranních hodinách se požár podařilo poprvé lokalizovat, hasiči jej drželi ve střední části budovy. Před polednem se ale oheň opět začal šířit na východní křídlo objektu. Podle nejnovějších informací už mají hasiči požár pod kontolou, hodně jim pomohl vrtulník, který hořící tržnici zaléval z výšky mocnými dávkami vody.

"Zvládnout požár je složité vzhledem k tomu, že na místě je velké množství textilií a sklady, které jsou plné těchto materiálů, takže hašení probíhá velmi pomalu," řekl Radiožurnálu mluvčí hasičů Vít Pernica. Škody podle něj budou značné, zatím je ale nelze odhadnout.

Pražští hasiči požádali o pomoc i kolegy z metra a Českých drah, na pomoc povolali rovněž posily ze Středočeského, Královéhradeckého, Plzeňského a Ústeckého kraje. Přivolána byla i chemická jednotka. Celkem se na místě střídá 350 profesionálních a dobrovolných hasičů.

Následné dohašovací práce v tržnici budou podle mluvčího hasičů pokračovat ještě hodiny. Při zásahu se zatím zranili dva hasiči. Největší potíže jsou s dodávkami vody, kterou cisterny přivážejí z širokého okolí.

Podle Pernici zatím nebyly v ovzduší naměřeny kritické hodnoty emisí. Silný zápach byl ale kvůli nepříznivým rozptylovým podmínkám cítit ve velké části Prahy. Magistrát hlavního města zřídil bezplatnou infolinku 800 100 991, kam mohou lidé volat o aktuální informace především ohledně šíření zplodin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak o požáru informuje z místa reportér Radiožurnálu Jan Herget

Příčina vzniku požáru je zatím neznámá. V tržnici Sapa, kde mají provozovny především vietnamští obchodníci, přitom letos hoří už podruhé. Rozsáhlý požár tam hasiči likvidovali 7. září. Ten dnešní Pernica označil za největší v posledním čtvrtletí po požáru na pražském Výstavišti, při kterém shořelo levé křídlo Průmyslového paláce.

Přehrát

00:00 / 00:00

V pořadu 20 minut Radiožurnálu popisoval mluvčí pražských hasičů Vít Pernica dnešní požár "Malé Hanoje"

Doprava v metropoli od rána kolabovala. Kvůli požáru policie uzavřela několik ulic ve čtvrtém obvodu, mezi nimi Meteorologickou, Čimelickou, Mirotickou, Libušskou, Dobronickou a Kunratickou. Odkloněny byly i některé autobusové linky. Na magistrále u Hlavního nádraží se navíc převrátil kamion s hlínou a zatarasil oba pruhy směrem do Holešovic. Auta dopoledne stála až na brněnskou dálnici. Situaci komplikuje také uzavřený Vyšehradský tunel.

Aktuální informace o dopravní situaci můžete zjišťovat na webu Zelené vlny anebo ze svých mobilních telefonů na wap.rozhlas.cz.

Lenka Šumová, Martin Hromádka, Jan Herget, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme