Citrónová polévka s jehněčím
Půl kila jehněčího masa, 1 větší cibule, 2 stonky řapíkatého celeru, malou mrkev, jeden a půl litru drůbežího vývaru, půl lžičky tymiánu, špetku rozmarýnu, špetku soli, mletý černý pepř, 20 dkg těstovin, 20 dkg čerstvé listové zeleniny, 3 vejce, šťávu ze 2 citrónů, dvě lžíce kopru a smetanu. Do velkého kastrolu si dáme maso, cibuli, celer, mrkev, vývar, přidáme ještě 3 dcl vody, všechny bylinky, sůl, pepř a všechno to uvedeme do varu. Až se to bude vařit tak snížíme teplotu a naběračkou vybereme pěnu. Potom kastrol částečně přiklopíme a na mírném ohni vaříme asi půl hodiny. Po půl hodině znovu přivedeme polévku do varu a přidáme těstoviny a zeleninu a na mírném ohni bez pokličky a za občasného míchání vaříme asi 10 minut. Mezitím ušleháme všechny vejce do pěny, přidáme citrónovou šťávu a přilijeme z hrnce 2 dcl horké polévky a dobře to zašleháme. Potom tu směs nalijeme zpátky do polévky, na mírném ohni za stálého míchání povaříme asi 2 minuty až polévka zhoustne. Potom přidáme kopr, smetanu a ještě chvilku to prohřejeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.