Přátelské bakterie vs. nemocniční infekce

6. listopad 2008

Probiotické bakterie jsou zřejmě cennými spojenci v boji proti nemocničním infekcím.

Probiotika známe především z mléčných výrobků. Podle reklam nám mají zajistit lepší zdraví a odolnost vůči infekcím. Tyto bakterie "přátelské vůči člověku" se ale podle švédských vědců z univerzitní nemocnice v Lundu mohou také stát pomocníky v nekončícím boji proti nemocničním bakteriím - například proti těm, které u pacientů napojených na dýchací přístroje způsobují mnohdy fatální pneumonie.

K infekci dochází tehdy, pokud se nebezpečné bakterie z úst, hrdla nebo trubice dýchacího přístroje vdechnutím dostanou do pacientových plic. Lékaři se tomu obvykle pokoušejí zabránit antiseptikem chlorhexidin, jehož podávání ale není zcela bezproblémové. Chlorhexidin může u citlivých pacientů dráždit ústní dutinu a vyvolávat alergickou reakci. Navíc může podporovat vznik rezistentních kmenů bakterií.

Švédští vědci nyní dokázali, že stejně účinné jako chlorhexidin jsou probiotické bakterie Lactobacillus plantarum 299, které nebezpečným bakteriím konkurují, a omezují tak jejich množení. Přitom nemají žádnou z nevýhod chlorhexidinu a jejich aplikace není náročná - ve formě roztoku mohou být do úst dopraveny vatovým tamponem.

O výsledcích studie informuje odborný časopis Critical Care.

Spustit audio