Fotbalová Sparta zcela ovládne strahovský stadión

Velký strahovský stadión v Praze možná v létě příštího roku nepoznáte. Je konec všesokolským sletům, konec spartakiádám a podobným masovým akcím. Proč? Fotbalová Sparta totiž hodlá největší cvičiště na světě přebudovat společně s investory na největší fotbalové tréninkové centrum v České republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

AC Sparta Praha

AC Sparta Praha | Foto: Jan Rosenauer

Realizace projektu za zhruba 170 miliónů korun sice odstartovala už letos v červenci, ale teprve 8. října povolaní klepali na základní kámen. Plochu pro 14 400 cvičenců stavbaři rozškatulkují do šesti hřišť standardních rozměrů a dvou malých pro minikopanou. Mezi nimi vyroste dvoupodlažní objekt, který pohltí šatny, rehabilitaci, posilovnu, videosál či restauraci. Vše by mělo začít fungovat v srpnu 2003.

O takovém luxusním centru, které bude sloužit i mladým fotbalovým nadějím, se nynějšímu kapitánovi pražské Sparty Jiřímu Novotnému, ve svých začátcích ani nesnilo: "Tenkrát se trénovalo na škváře, to bylo úplně o něčem jiném. Takové zázemí, které tady má být, generace starší než já a ještě některé i po mně, nikdy nezažily. Pro mladé nadějné kluky je to jistě dobře a doufám, že to bude dobře i pro celý český fotbal a hlavně pro samotnou Spartu."

Vraťme se krátce do historie. Strahovský stadión začal sloužit roku 1925 sokolům, kteří tam pořádali své slety. V éře komunistů patřil spartakiádám. Poslední všesokolský slet proběhl na Strahově v roce 1994. Ale ještě devět let před tím se pod tribunami pro 133 000 diváků proháněli cvičenci právě při poslední socialistické spartakiádě.

Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme