Migrény mají i něco do sebe

7. listopad 2008

Časté migrény jsou sice nepříjemnou záležitostí, ale podle nové studie mají i určitou výhodu - alespoň pro ženy.

Ženy, které trpí častými migrénami, totiž mají o 30 % menší riziko rozvoje rakoviny prsu, než ženy, které bolesti hlavy nijak netrápí. K tomuto závěru došli epidemiologové z amerického Hutchinsonova centra pro výzkum rakoviny, kteří do své studie zařadili skoro 7000 žen. Biologický mechanismus, který podmiňuje souvislost častých migrén a rakoviny prsu, zatím není úplně prostudovaný.

Vědci jsou ovšem přesvědčení, že v pozadí mnoha migrén leží hormony. Tomu by nasvědčovala mimo jiné i zkušenosti některých žen, které užívají hormonální antikoncepci. Ve třech týdnech, kdy berou pilulky, se u nich migrény nevyskytují, ale dostaví se v týdnu, kdy antikoncepci vysadí a dostanou menstruaci. Naopak v těhotenství - kdy stoupá hladina estrogenů - se mnohé ženy ke své radosti migrén náhle zbaví. Hormony ovlivňují také nádorová onemocnění prsu, a právě to je zřejmě důvodem zatím nepozorované souvislosti mezi častými migrénami a rakovinou prsu.

Výsledky studie vědci popisují v listopadovém čísle odborného časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.