Tipy na víkend 7.-9. listopadu

Na svatomartinské slavnosti, na švestkování do Staré Lysé a na štrúdlování do Nové Říše, za loutkami do Jaroměře a na spoustu zajímavých výstav - tam vás tentokrát zavedou naše Tipy na víkend. Hezkou sobotu i neděli!

V pátek začíná festival Žižkov meets jazz. V Paláci Akropolis uslyšíte od 19 hodin Veroniku Diamant, Zeurítiu a Yvonne Sanchez. V sobotu potom Vertigo Quintet, David Dorůžka Trio a Face of the Bass.

Na podzimní Sázavafest můžete vyrazit v sobotu od 14.30 do Incheba Areny v pražských Holešovicích. Čekají vás kapely Wohnout, Skyline nebo Michal Pavlíček a jeho zajímaví hosté.

V plném proudu je v pražském divadle Archa letošní Famufest. Láká nejenom na filmy, přehlídku videoartu, výstavu fotografií, ale také na muziku.

Trutnovská část festivalu české, německé a židovské kultury Devět bran nabízí až do neděle několik koncertů, výstav a dalších akcí. V pátek v Trutnově vystoupí polská skupina ELjazzER, která v moderních úpravách hraje tradiční židovské písničky. Sobotní program nabídne projekci filmů Kinneret žije a divadelní představení nazvané Stesk kavárenského povaleče. Poslední den trutnovské části festivalu začne v neděli dopoledne bohoslužbou, před polednem se uskuteční pietní akt na místě bývalé synagogy, následovat bude večerní projekce snímku Nicholas Winton - síla lidskosti a koncert hudebního uskupení Šumaři. Součástí festivalu bude výstava fotografií Václava Trpáka z cesty po Izraeli.

Letošní kyjovští stárci srdečně zvou všechny folklórní příznivce z Kyjova, okolí i z daleka na slavné Martinské hody. Ty zahájí v pátek na Rozmarýnkové besedě u cimbálu s CM Jury Petrů od 20.00 v domě kultury v Kyjově. V sobotu ve 14.00 vyjde od Muzea-Zámečku veselý krojový průvod nejprve k radnici, kde stárci oficiálně požádají pana starostu o povolení hodů. Poté se průvod směle vydá pro stárky a hodový věnec. Ve 20.00 v domě kultury v Kyjově vypukne bujará zábava s dechovkou Žadovjáci, s cimbálkou Jury Petrů, "zatahováním do řetazu", tancem, zpěvem a vínem. V neděli ve 14.00 vyjde od hospody U Jančů v Netčicích zpočátku vlažný, ale posléze již opět veselý průvod pro stárky a "káčera". Průvod bude zakončen před radnicí tradičním "kradením" čili "mlácením káčera". Namláceno ale asi opět dostanou zloději, kteří se pokusí káčera ukrást. Nebo se letos najde někdo, kdo káčera přece jenom ukradne?

Také Loučeň na Nymbursku vás v sobotu zve na zámek na Svatomartinské posvícení, jehož součástí bude koňská show, lidové veselice, husí hody a noční prohlídky zámku. Posvícení začíná v 11 hodin.

Martinská slavnost vypukne v sobotu v Táboře. Čeká vás průvod městem s rozsvícenými lucernami, zpívání podzimních písniček, povídání o martinské legendě a příjezd Martina na bílém koni. To vše najdete v parku pod Kotnovem u kostela sv. Filipa a Jakuba.

V sobotu ve 14 hodin začne druhý ročník Starolyského švestkování. Najdete ho ve Staré Lysé na Nymbursku v obecním sadu u kaple sv. Jana Křtitele. Součástí programu bude kromě výsadby ovocných stromů také soutěž o nejchutnější švestkový výrobek. Vyhodnocení soutěže je plánováno na 15.30.

V Nové Říši na Jihlavsku vás zase v sobotu čeká od 14 hodin čtvrtý ročník Novoříšského štrúdlování. Tradiční soutěž o nejlepší sladkou a slanou štrúdlovou specialitu letos obohatí nová kategorie - jakýkoli výrobek z jablek, který se dá jíst nebo pít, ale nesmí to být štrúdl.

V Rychnově nad Kněžnou můžete navštívit další ročník tanečního festivalu Tanec Rychnov. Podle organizátorky Lenky Beránkové se letos zaměřuje na partnerskou práci v klasickém i moderním tanci.

V sobotu se uzavřou brány zámku v Kuníně na Novojičínsku. Tradiční hubertská troubená mše v kostele Povýšení svatého Kříže začíná v 10 hodin. Od devíti pro vás bude naposledy v letošním roce otevřen slavnostně vyzdobený zámek. Uvidíte mimo jiné kultovní obraz kunínské dobré hraběnky Marie Walburgy, který se nedávno do zámku vrátil po 138 letech. Ve Velké jídelně zámku budou pro návštěvníky troubit jako vždy Přerovští trubači barokní lovecké intrády a zámek se přenese do atmosféry starých časů. Hubertská slavnost symbolicky ukonční zámeckou sezónu. Tak jako před staletími, kdy po honech odjížděli majitelé zámku přezimovat do Vídně, aby se na jaře opět do zámku vrátili. Zámek přes zimu čekají další rozsáhlé změny v instalaci, plánován je návrat dalších původních zámeckých sbírek, které obohatí zámeckou expozici. Poslední prohlídka se koná ve 14 hodin. V 15 hodin bude zámek slavnostně uzavřen.

Zámek Hluboká vás zve na podzimní prohlídky. Uvidíte soukromé schwarzenberské apartmány, atraktivní bude hlavně možnost spatřit, jak bydlel poslední majitel zámku Adolf Schwarzenberg. Zima vám na Hluboké nebude, protože se má přitápět v kachlových kamnech.

Ani na zámku v Mníšku pod Brdy letos sezóna ještě neskončila. Zámecké expozice, které přibližují historické období mezi dvěma světovými válkami, budou otevřeny až do 14. prosince, a to vždy o víkendu. Vybrat si můžete ze dvou prohlídkových tras, na nichž leží celkem 20 historických místností. Dávají nahlédnout do příbytku drobné šlechty na počátku 20. století. Většinu zámeckých pokojů zdobí výmalba z doby po roce 1911. Dochovalo se 18 kachlových kamen z období baroka, klasicismu a počátku 20. století. Návštěvníci uvidí kapli sv. Serváce, Hodinový salónek a Lovecký salón. Letos v červnu zámek otevřel druhý prohlídkový okruh, který návštěvníky seznamuje s bydlením posledních majitelů zámku.

V chomutovském zooparku se v sobotu od 10 hodin uskuteční výlov ryb z Kamenného rybníka. Uvidíte rybáře při práci a také si budete moci koupit rybí speciality.

V Bartošovicích na Novojičínsku začínají v sobotu v 8 hodin tradiční Podzimní pooderské rybářské slavnosti. Nabídnou výlov rybníka a doprovodný program na bartošovickém zámku. Otevřena bude také bartošovická Záchranná stanice pro volně žijící živočichy.

Jaroměřské loutkaření je název přehlídky loutkářských souborů z Jaroměře a blízkého okolí. Navštívit ji můžete v neděli od 10 hodin dopoledne.

V olomouckém Divadle hudby zazní v neděli v půl osmé večer šamanské zpěvy. Vystoupí Gendos - sibiřský šaman, zpěvák a hudebník, který svým zpěvem vzdává hold tajze. Gendos je mistrem alikvotního zpěvu.

Botanická zahrada v pražské Tróji vás láká na výstavu sukulentů. Z botanické nemusíte odejít s prázdnou, můžete si koupit například aloe, pouštní růži nebo některý z pestré škály kaktusů.

VÝSTAVY:

Průřez nejznámějšími díly a cykly výtvarnice Veroniky Bromové spolu s její nejnovější sérií nazvanou Království vystavuje Galerie hlavního města Prahy. Některá díla či instalace vznikly přímo pro prostory Domu U Kamenného zvonu, kde výstava potrvá do 11. ledna. Výstava v Domě U Kamenného zvonu sestává z fotografií, instalací a videí, je zaměřena především na díla posledních let - i když připomíná i některé ze zásadních projektů Bromové z druhé poloviny 90. let (Na hraně obzoru, ZemZOO, Pohledy). Nové práce jsou představeny v tématicky pojatých celcích, vztahujících se k proměnám současné tvorby Veroniky Bromové.

Výstava fotografií Bena Rothenberga, Magdalény Robinsonové a Karla Cudlína, kterou najdete v Nostickém paláci v Praze, připomíná letošní 60. výročí založení státu Izrael. Jmenuje se Izrael objektivy tří generací fotografů a v sídle ministerstva kultury potrvá do 31. ledna 2009. Výstava představuje tři kolekce fotografií z Izraele vytvořené třemi autory ve třech periodách novodobé historie této země. Nejstarší soubor tvoří snímky pořízené v době vzniku státu Izrael fotografem a později významným archeologem Beno Rothenbergem, který se narodil v roce 1914 a od roku 1933 žije v Izraeli.

Současné umění indiánů tichomořského pobřeží Kanady představuje výstava v pražském Náprstkově muzeu. Expozice, jejíž název Krkavec, Kosatka, Žába, Buřňák odkazuje na postavy indiánské mytologie, nabízí odraz tradic v nynější tvorbě domorodých umělců. Mýtické bytosti se zvířecími i lidskými rysy mají nadpřirozené vlastnosti a jsou lidem nakloněny, pomáhají jim a přinášejí dary.

Brněnského výtvarníka Pavla Čecha od dětství fascinuje prostředí antikvariátů. Proto je rád, že se jeho pražská výstava koná v prostředí 1. podzemního antikvariátu. Do 21. listopadu mohou zájemci vidět jeho olejomalby, komiksy a knižní ilustrace. Výstava je součástí třetího ročníku nezávislého multikulturního festivalu KomiksFEST!.

Popularizace vědy a techniky je cílem interaktivního muzea nazvaného Techmania science center, které vzniklo na ploše 3 000 metrů čtverečních v hale areálu plzeňské Škodovky a má čtyři expozice. Návštěvníci se v něm budou moci mimo jiné přesvědčit o tom, že esovité prohnutí páteře člověka slouží mozku jako tlumič nárazů nebo že už v roce 1822 byl vynalezen sonar, který pracuje na stejném principu jako orientační systém netopýrů. Jednu z expozic tvoří výstava Vědecká hračka představující 150 hraček ze 36 zemí celého světa.

Česko-francouzský fotograf František Zvardoň, který v polovině 80. let emigroval do Francie, představuje v Ostravě výstavu Tělo jako plátno. Jde o snímky přibližující fascinující svět kmene Surmů, který petřvaldský rodák žijící ve Francii zachytil během svých pobytů v Etiopii. Výstavu najdete v ostravské Galerii Librex.

Chrudimské regionální muzeum zahájilo výstavu Jak bydlely panenky v Nizozemí. Expozici pokojíčků a porcelánových servisů pro panenky zapůjčilo nizozemské muzeum Kijk & Luistermuseum v Bennekomu. Uvidíte nádobíčka, tedy různé servisy, hrnečky a sporáky, ale i nábytek, vystaveny jsou také pokojíčky pro panenky.

Psovod Jan Gahler vystavuje ve Smržovce na Jablonecku přes 50 fotografií z mírové mise v Afghánistánu. Sloužil tam před dvěma lety s německým ovčákem a labradorem, zvířaty vycvičenými na vyhledávání výbušnin. V městském kulturním středisku ve Smržovce jsou i snímky jiných českých a zahraničních vojáků. Gahler pracoval se psy výhradně v Kábulu, díky jeho kolegům se ale dají ve Smržovce vidět i záběry z jiných oblastí Afghánistánu. Některé pořídili autoři z vrtulníků.

Výstavu unikátních kamenných exponátů hostí kostel svatého Josefa při kapucínském klášteře ve Fulneku na Novojičínsku. Představuje heraldické památky Novojičínska, které jsou zpřístupněny i pro nevidomé a slabozraké návštěvníky. Výstava potrvá do 29. března, pak bude putovat po několika městech a obcích kraje a v roce 2010 skončí v Novém Jičíně.

V českokrumlovské galerii Egon Schiele Art Centrum si můžete prohlédnout výstavu německého malíře Hermanna Stennera, který byl Schieleho vrstevníkem a jehož dílo dosud nebylo v ČR prezentováno. Nové sezónní výstavy, které potrvají do začátku února, představí také práce českých autorů Jindřicha Pruchy a Zdeňka Rykra. Trojici umělců spojuje doba, v níž žili a předčasně zemřeli.

Návštěvníci Galerie Slováckého muzea v Uherském Hradišti mají ojedinělou příležitost zhlédnout okolo 100 betlémů ze dřeva, keramiky, papíru, slaného pečiva, uhlí i malované na plátně. Na výstavě se představuje 80 autorů z Česka, Slovenska a Polska. Převážnou část tvůrců tvoří lidoví mistři, objevují se ale i díla od profesionálních výtvarníků.

Fakulta umění Ostravské univerzity představuje na výstavě v Ostravském muzeu své nové insignie a taláry. Jejich autorem je akademický sochař Marius Kotrba a k vidění budou až do konce listopadu.

Slavný Tizianův obraz Apollo a Marsyas, jedno z nejdražších uměleckých děl na českém území, vévodí nové výstavě olomouckého Muzea umění nazvané Luk & lyra. Výstava představuje průřez uměleckými sbírkami od antiky po romantismus 19. století, od maleb a kreseb až po mince, Mozartův notový zápis nebo glóbus Ludvíka XIV.

Vsetínská Galerie Stará radnice vystavuje díla italského výtvarníka Graziana Cuberliho. Expozice nazvaná Maesoterica bude na Valašsku k vidění do 30. listopadu. Devětačtyřicetiletý výtvarník je nazýván též jako "veselý badatel každodenního absurdna". Veřejně vystavuje od roku 1999 a od té doby absolvoval na osm desítek samostatných či společných výstav po celém světě, mimo jiné i v galeriích v Pekingu či New Yorku.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio