Na pražském Žižkově je ode dneška k vidění legendární tank LT-35

Ode dneška až do jara si můžete v Praze na nádvoří žižkovského Vojenského historického muzea prohlédnout tank LT-35. Ten se po sedmdesáti letech nedávno vrátil ze Spojených států domů. Zásluhu na tom má i Český rozhlas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odzbrojený tank během rekonstrukce

Odzbrojený tank během rekonstrukce | Foto: Alexandr Pícha

Obrněnce, který Američané zabavili Němcům, nám darovala vláda Spojených států. Může za to reportáž, kterou Radiožurnál točil ve vojenském muzeu v Aberdeenu u Baltimore. Krásná inženýrská práce lidí z plzeňské Škodovky tam stála v šedých, německých barvách s německým bojovým křížem.

Zásadní význam měl tank pro historii obrněných jednotek naší prvorepublikové armády. Po obsazení zbytku Československa v březnu 1939 Němci všech téměř 300 kusů zabavili, přebarvili a přejmenovali. A při dobývání Německa zase zabavili tehdy německý tank Američané. A tak se ocitl v největším armádním muzeu v Americe.

Po návratu do Česka byl tank zatím ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech na Benešovsku. Tam ho prohlédli a zakonzervovali. Na Žižkově zůstane do jara příštího roku, kdy začne jeho celková rekonstrukce. Po roce a půl by měl být pojízdný a mohl by se předvést při ukázkách vojenské techniky.

Americká strana nám obrněnce, který má nevyčíslitelnou hodnotu, věnovala zdarma. Jeho zařazení do sbírek muzea je jedna z nejvýznamnějších událostí v jeho téměř devadesátileté historii.

Alžběta Havlová, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme