Objevy a události týdne č. 45

9. listopad 2008

Včelí počítání, největší tsunami za sedm set let, nápisy v jeskyni Na Špičáku, první venezuelská družice, znovuoživený Hubble.

Australští vědci z Queenslandské univerzity experimentálně zjišťovali, jak jsou na tom včely s počítáním. Do testovacího tunelu dali pět značek a pod tu třetí umístili nektar, který včely lákal. Ke značce létaly i poté, kdy výzkumníci nektar odstranili. Stejně se včely chovaly, když byl nektar pod čtvrtou značkou. Schopnost včel počítat ale na čtyřech končí, říkají vědci. Zdá se tedy, že s pátou značkou už neuspěli.

Obří vlna tsunami, která před čtyřmi lety v oblasti Indického oceánu zabila 230 tisíc lidí, byla největší za posledních šest až sedm století. Podle expertů o tom svědčí vzorky z vrtů, provedených v Thajsku a na severu Sumatry. Našly se v nich totiž nánosy písku, přinesené mořskými vlnami, které se podařilo radiokarbonovou metodou datovat kamsi mezi léta 1300 a 1400 našeho letopočtu.

V jeskyni Na Špičáku u Supíkovic na Jesenicku probíhá dokumentace nápisů na jeskynních stěnách. Nápisy totiž v průběhu let postupně mizí a odborníci mají rozhodnout, které z nich jsou natolik cenné, že by měly být chráněny, případně restaurovány. Jde převážně o nápisy z konce 19. století, které jsou dílem turistů, ale najdou se tu i podstatně starší značky a nápisy, dokonce až z 15. století.

29. října vynesla čínská raketa do vesmíru první venezuelskou družici. Má se pohybovat na geostacionární dráze nad Jižní Amerikou a sloužit telekomunikačním účelům. Jmenuje se Simon Bolívar, po známém jihoamerickém bojovníku za nezávislost. Venezuele vládne kontroverzní levicový prezident Hugo Chávez, a tak už se objevilo podezření, že družice má plnit i špionážní úkoly; to však Venezuela popírá.

Americkým specialistům se podařilo oživit záložní počítačovou jednotku zařízení, které předává na Zemi data, získaná Hubbleovým vesmírným teleskopem. Hlavní jednotka se porouchala v září. Chyba byla nejspíš v softwarovém testu a také v elektrickém napájení. Kvůli tomuto problému musela být o několik měsíců odložena opravářská mise, které měla k Hubbleovu teleskopu letět v polovině října.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 45/2008, 8. - 14. listopadu 2008.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio