Další neúspěšný pokus o smíření palestinských hnutí Fatah a Hamas

10. listopad 2008

Nedělní schůzka dvanácti palestinských frakcí v Káhiře měla být vyvrcholením úsilí o smíření znepřátelených hnutí Hamas a Fatah. Nakonec se však nekonala - pořádající Egypt ji pouhý den předtím zrušil po oznámení Hamasu, že bude summit bojkotovat.

Egypt je bez sebe vzteky; tomuto nejpečlivěji připravenému pokusu o to, aby přivedl Hamas s Fatahem k jednacímu stolu, věnoval několik měsíců namáhavé práce a přesvědčování zúčastněných stran. Hnutí k sobě nenašla cestu od loňského června, kdy Hamas ozbrojeným převratem ovládl pásmo Gazy. Egypt připravil písemný návrh kroků vedoucích k smíření a po vleklých jednáních přiměl obě znesvářené strany i ostatní palestinské frakce alespoň k příslibu, že o něm přijedou jednat. Summit zaštítila Arabská liga a mělo se jej zúčastnit i šest představitelů nejmenovaných arabských států, generální tajemník ligy Amr Músa i vůdci Fatahu a Hamasu, Mahmúd Abbás a Chálid Mišal.

Cílem egyptského návrhu bylo vytvoření vlády národní jednoty, reforma bezpečnostních složek a společná příprava voleb do parlamentu i čela samosprávy. Po obtížných separátních rozhovorech všichni návrh předběžně podpořili. Abbás dokonce upustil od své dosavadní podmínky, aby se Hamas předem vzdal vlády nad pásmem Gazy, a Hamas zase vstřícně propustil vězněné členy Fatahu.

Vládci nad Gazou se však začali obávat, že je egyptská iniciativa donutí k odevzdání moci postupnými kroky i prostřednictvím navrhované reformy bezpečnostních sil. Došlo jim také, že by souhlasem s přípravou palestinských voleb v podstatě uznali prodloužení Abbásova mandátu v čele samosprávy. Její předseda chce vládnout o rok déle, což si zajistil už v roce 2006 zákonem, podle kterého se volby do legislativní rady a čela samosprávy mají konat současně. S tím však Hamas kategoricky nesouhlasí a parlament, ve kterém má většinu, zákon nikdy neschválil. Podle palestinské ústavy by měl totiž Abbáse po vypršení mandátu v lednu 2009 až do řádných voleb nahradit předseda parlamentu, přesněji jeho místopředseda, protože předseda je v izraelském vězení. Oba jsou členy Hamasu, který by tak konečně obsadil vytouženou nejvyšší funkci. Volby by pak v pásmu Gazy neumožnil a ovládl by bez boje celé palestinské území.

Hamas se obával, že odmítne-li egyptskou iniciativu na summitu pod záštitou Arabské ligy a v přítomnosti arabských představitelů, znepřátelí si celý arabský svět, a tak začal hledat záminku, jak se schůzce vyhnout. V pátek prohlásil, že zatímco propustil vězně Fatahu, Fatah nepropustil vězně Hamasu, a proto bude summit bojkotovat. Hnutí si slibuje, že bojkot pásma Gazy možná ukončí nový americký prezident Barack Obama - když naznačil ochotu jednat s Íránem, proč ne s Hamasem?

Vynucený odklad summitu na neurčito je ránou pro Egypt i Abbásovu samosprávu. Egyptský prezident Husní Mubarak se nesmírně rozzlobil a uzavřel Gazanům hranice v Rafáhu. Pro Abbáse je krach jednání dalším potvrzením, že jej v lednu čeká konflikt. Samospráva pro jistotu už delší dobu preventivně zatýká členy Hamasu na Západním břehu Jordánu a ruší jeho organizace. Strach z puče je tak velký, že Fatah dokonce spolupracuje s Izraelem. Ten mu povolil rozmístění stovek palestinských policistů v několika městech, aby mohli likvidovat infrastrukturu Hamasu.

Odloženého summitu není třeba litovat - k usmíření mezi oběma rivaly by skoro jistě nevedl. Ani Hamas, ani Fatah nemají v úmyslu vzdát se kontroly nad svým územím. Vnitropalestinský rozkol se teď ale ještě více prohloubil a usmíření obou rivalů a sjednocení je vzdálenější než dřív. A dokud se nevyřeší konflikt těchto dvou soupeřů, nevyjde na svobodu ani izraelský desátník Gilad Šalit, který se stal rukojmím palestinské politické krize.

Palestinský rozkol je také zásadní překážkou uzavření případné mírové smlouvy s Izraelem a vzniku samostatného palestinského státu. Přesto se na toto téma v neděli v egyptském Šarm aš-Šajchu uskutečnila schůzka mezinárodní Čtyřky, sponzora mírového procesu. I když se jej zúčastnili nejvyšší představitelé všech stran, včetně hlavní izraelské vyjednavačky, ministryně zahraničí Cipi Livni, a Mahmúda Abbáse, nebyl summit ničím víc než záminkou k příjemnému víkendu v přímořském letovisku. Více než rok probíhající izraelsko-palestinské rozhovory nepřinesly ani náznak pokroku, a vzhledem k nepřekonatelným názorovým rozdílům jej nelze očekávat ani v blízké budoucnosti, bez ohledu na slib obou stran, že chtějí v jednání pokračovat. To však bude v příštích měsících víceméně formální - Izrael čekají v únoru předčasné volby a Abbáse v lednu konflikt na domácí scéně.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: gzb
Spustit audio