Po dálnici přes Vysočinu jen se zimními pneumatikami!

Na dálnici D1 mezi Humpolcem a Jihlavou jsou ode dneška povinné zimní pneumatiky. Bude tomu tak bez ohledu na teploty a počasí celou zimu do konce dubna. Upozorní je na to i značka ,Povinná zimní výbava'.V budoucnu by stejné nařízení mohlo platit pro úsek dálnice D8 mezi Ústím nad Labem a státní hranicí s Německem nebo některé úseky D47 na severní Moravě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní značka "zimní výbava"

Dopravní značka "zimní výbava" | Foto: Automix.centrum.cz

Zpřísnění podmínek jízdy po dálnici D1 přes Vysočinu potvrdil Radiožurnálu mlvučí ministerstva dopravy Karel Hanzelka: "Po rozsáhlých diskusích jsme se nakonec přiklonili k variantě, kdy budou zimní pneumatiky povinné v úseku od 90. kilometru až po 112. kilometr dálnice D1. Bude tam umístěná značka ,Povinná zimní výbava'. Pokud řidič vjede na letních pneumatikách do takového úseku, páchá přestupek, z hlediska zákona o přestupcích je to takzvané ,jiné porušení zákona'. Hrozí mu pokuta až 2 tisíce korun a jeden trestný bod."

Jak znovu potvrdil mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka s tím, že podobný příkaz bude časem platit i jinde: "Zimní výbava přikazuje řidičům osobních vozidel pokračovat v jízdě pouze tehdy, mají-li na všech čtyřech kolech zimní pneumatiky. Za ty se považují takové, které jsou označené názvem ,Bláto a sníh'.

Resort ministra dopravy Aleše Řebíčka rozhodl o povinnosti mít zimní výbavu na poslední chvíli. Pouhý den před platností nové značky. Povinnost jezdit se zimními pneumatikami má platit od listopadu do dubna.

Kromě dálnice D1 a sedmi úseků silnic první třídy se nová dopravní značka, která přikazuje zimní obutí automobilů, objeví nebo už platí především na silnicích nižších tříd vedoucích do českých a moravských hor.

Povinné zimní výbavě jsme se podrobně věnovali v Radiofóru. Záznam pořadu nabízíme v RÁDIU NA PŘÁNÍ!

Jana Zemanová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme