Léčba obezity u nás a ve světě

10. říjen 2002
Zdraví

Podle agentury AFP až 30 % americké populace postihuje obezita. Není to ovšem problém jenom Američanů, ale i jinde ve světě obézních lidí přibývá. U nás má nadváhu téměř polovina naší populace a pětina trpí obezitou. Konkrétně je to 18 procent mužů a 23 procent žen. Podle vedoucího lékaře pražského Centra pro léčbu obezity Martina Frída, hraje v tom roli několik faktorů.

Fríd: Podílí se tady genetický faktor, který se vyvíjí v průběhu staletí, faktor pohybový a výdeje energie. Naši předci si mohli dovolit jíst chleba s máslem, sádlem a špekem, ale vydali dostatek energie na to, aby mohli tento kalorický přísun mít. My jezdíme většinou v autech, ba i po schodech, málo se pohybujeme obecně a málo cvičíme. Souhrou nejenom těchto faktorů, ale i mnoha dalších, vzniká postupně epidemie obezity.

Obezita je nemoc a její léčbu je potřeba provádět pod dohledem lékaře.

Fríd: Musíme tady rozlišit dvě zásadní věci. Nadváhu, kterou má téměř každý z nás, ta kolísá s ročním obdobím a naší aktivitou, pak druhou a to je obezita jako taková. Tady už se jedná o onemocnění, které je třeba léčit. Právě na našem pracovišti se snažíme komplexně postarat o pacienta, nedávat mu jeden návod, ale nejprve ho vyšetřit, zjistit pomocí řady odborníků nejvhodnější postup ke ztrátě nadváhy. Nabízíme možnosti od léčby konzervativní, to je dieta, pohybový režim, léková podpora na snížení vstřebávání některých tuků a snížení pocitu hladu, až po složitější operační postup, kterým je třeba chirurgické řešení.

Je ale také jiný extrém - štíhlost až hubenost, hlavně u mladých lidí, kteří vidí vzor v manekýnkách nebo herečkách.

Fríd: Tento trend 60. let už je částečně překonán, nejde do nezdravé vyhublosti a lidé se smiřují s plnoštíhlými postavami.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu