Ministr Julínek nejspíš ustoupí lidovcům a přepracuje některé pasáže zákonů

Zákony, které prosazuje ministerstvo zdravotnictví ve druhé části zdravotnické reformy, se nejspíš na žádost lidovců budou měnit. Ministr Tomáš Julínek (ODS) a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek se na tom dnes dohodli v Brně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Julínek

Tomáš Julínek | Zdroj: ČTK

Lidovci mají výhrady například ke změnám, které by se týkaly potratů nebo umělého oplodnění. O tom, jestli se v připravených zákonech budou měnit jen konkrétní paragrafy nebo větší části, budou oba ministři jednat zítra.

Podle Tomáše Julínka ale většina výhrad lidové strany pramení z neporozumění textu zákona. "Týkají se (připomínky) z velké části neporozumění textu toho zákona, určitých obav, které jdou jednak eliminovat tím, že se to vysvětlí, a jednak tím, že se může dát opravit text toho zákona tak, aby nebylo pochyb o účelu jednotlivých ustanovení," uvedl ve vysílání Radiožurnálu Julínek.

Přehrát

00:00 / 00:00

S ministrem Julínkem jsme hovořili v pořadu Stalo se dnes

Kompromis se podle šéfa lidovců Jiřího Čunka bude hledat i v otázce regulačních poplatků. "Shodli jsme se na tom, že poplatky změníme, to znamená, že budeme diskutovat o tom, zda a které poplatky zachovat a které zrušit. Samozřejmě nechci předjímat; u nás v poslaneckém klubu a orgánech KDU-ČSL je největší problém s poplatky u dětí, potom že jsou příliš velké poplatky za recepty, to znamená ty dvě položky, a také diskutujeme o seniorech," řekl Čunek.

Na změnách poplatků by se ale měla nejprve dohodnout koalice na společném jednání. Čtveřici zákonů z druhé části reformy by ministr Julínek už ve středu chtěl projednat na vládě.

Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme