Na Tchaj-wanu zatkli bývalého prezidenta kvůli podezření z korupce

Bývalý tchajwanský prezident a nejznámější stoupenec nezávislosti ostrova na Číně byl zatčen. Představitel Demokratické pokrokové strany Čen Šuej-pien, který stál v čele Tchaj-wanu v letech 2000 až 2008, je podezřelý z korupce. Členové jeho rodiny byli vyšetřováni už v minulosti, po vítězství nacionalistů v tchajwanských prezidentských volbách letos na jaře se policisté zaměřili i na samotného exprezidenta. Ten to ale považuje za politicky motivovaný útok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zadržený tchajwanský exprezident Čen Šuej-pien

zadržený tchajwanský exprezident Čen Šuej-pien | Zdroj: ČTK

"Toto je politická perzekuce! Ať žije tchajwanská demokracie a nezávislost Tchaj-wanu," zvolal Čen Šuej-pien poté, co byl v poutech odváděn z prokuratury.

Podle vyšetřovatelů se spolu s rodinnými příslušníky podílel na zpronevěře v přepočtu asi devíti milionů korun ze zvláštních prezidentských fondů a na praní špinavých peněz. Na účty v Japonsku, ve Švýcarsku, USA a na Kajmanských ostrovech měl také poslat téměř 600 milionů korun.

Poprvé se toto podezření objevilo v roce 2006, tehdy byl ale chráněn imunitou. Vyšetřování proti němu bylo zahájeno letos v květnu krátce poté, co po osmi letech opustil funkci hlavy státu. Rodina i tchajwanská opozice ale považují jeho zadržení za pomstu současné vládní reprezentace, která usiluje o sblížení s Čínou.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme