Nový zákoník snižuje trestní odpovědnost z 15 na 14 let

Zpřísnění nejtěžších trestů, ale také zavedení nových trestných činů a trestů přinese nový trestní zákoník, který v úterý definitivně schválila sněmovna. Zákon teď dostane k posouzení Senát. Díky novým alternativním trestům by do věznice nemuseli lidé například za drobnou krádež. V závěrečném hlasování poslanci ale také snížili trestní odpovědnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

soudcovské kladívko

soudcovské kladívko | Foto: Archiv ČRo

Zákon, který nyní dostane k projednání Senát, by měl začít platit od roku 2010. Vláda novelu odsouhlasila v loňském prosinci. Dousud se české trestní právo řídí kodexem z roku 1961.

Hranice trestní odpovědnosti se s novým zákoníkem snižuje na 14 let. Rozhodli o tom poslanci. "Za velký problém to nepovažuji, protože hodně zemí Evropské unie má věkovou hranici 14 let. Například Německo, Rakousko i Slovensko," řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

I přesto, že se dnes pro nový kodex vyslovila ústavní většina poslanců, právě snížení trestní odpovědnosti je pro některé z nich problémem. Sociální demokrat Zdeněk Jičínský proto doufá, že právě s touto částí normy nebude souhlasit Senát: "Nepovažuji to osobně za dobré. Doufám, že senátorky a senátoři nám to, jako moudré ženy a moudří muži, nám to ještě vrátí."

Nový trestní zákoník nahrazuje dosavadní kodex, který platí už od začátku 60. let. Mezi nové trestné činy zavádí tzv. stalking neboli nebezpečné pronásledování; tresty by měly padat i za doping a při výtržnostech například na fotbalových stadionech by mohli někteří fanoušci dostat i 10letý zákaz účasti na podobných akcích. Zákoních současně rozlišuje tresty za držení nebo pěstování lehkých a těžkých drog.

O novém trestním zákoníku diskutoval ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Nový trestní kodex byl i tématem úterního Radiofóra.

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme