Elektřina a plyn zase podraží

Elektřina na jihu Čech a Moravy příští rok podraží. Energetická společnost E.ON odhaduje, že se tam její cena zvýší v průměru o 14 až 16 procent. Nahoru půjde také cena plynu v rozmezí mezi 3 až 5 procent. Do konce tohoto měsíce se pak dozvíme o změnách cen energií i v dalších částech naší republiky, kam je dodávají jiné distribuční společnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stožár elektrického vedení

stožár elektrického vedení | Foto: Marián Vojtek

Společnost EON už zveřejnila tyto první odhady růstu cen. "Společnost očekává průměrný nárůst ceny elektřiny na rok 2009 zhruba v rozmezí mezi 14 a 16 procent," uvedl místopředseda představenstva E.ON Energie Miloš Homolka. Za zvýšením ceny elektřiny stojí podle něj hlavně nárůst cen komodity, obchodované na burzách v Lipsku a Praze, a to v rozmezí 21 až 28 procent.

Nahoru půjde od ledna příštího roku také cena plynu, upřesňuje mluvčí společnosti Vladimír Vácha: "Zatím podle předběžných odhadů očekáváme nárůst cen plynu v rozmezí mezi 3 až 5 procent." Cena plynu má totiž určitou setrvačnost, vysvětluje mluvčí Vácha: "To znamená, že v současné době se nákupní ceny plynu pohybují zhruba v cenách, které byly v červnu a červenci, kdy dosahovaly svých nejbližších hodnot."

Přesné procento navýšení cen elektřiny a plynu sdělí koncem listopadu po rozhodnutí regulačního úřadu. V té době se tak dozvíme, jak bude vypadat regulovaná část. Ta přitom u domácností představuje padesát procent z výsledné ceny. Podle analytiků tak mohou konečné ceny pro domácnosti růst přibližně polovičním tempem, než E.ON odhaduje.

Společnost ČEZ za tři čtvrtletí vydělala 41 miliard Kč

41,5 miliardy korun - to je zisk energetické skupiny ČEZ od začátku roku. Firma tak vydělala o 40 procent více než loni. Vedle meziročně vyšších cen elektřiny se na výsledcích příznivě projevilo i vyšší využití jaderných a vodních zdrojů. ČEZ je největším dodavatelem elektřiny v naší republice.

Konečné ceny elektřiny na příští rok oznámí regulační úřad na konci listopadu. Podle ředitele ČEZu Martina Romana se společnost bude snažit zdražit co nejméně.

"Budeme se snažit zvýšit ceny co nejmenším způsobem, tak abychom maximálně odlehčili našim zákazníkům a pomohli jim v tuto těžkou dobu, ať se jedná o domácnosti nebo o podnikatele. Máme zájem na tom, aby přežili, aby odebírali elektřinu dlouhodobě - myslíme si, že je to pro nás ekonomicky dobré rozhodnutí, když jim v těchto těžkých dobách pomůžeme. Očekáváme, že to uděláme i na úkor naší marže," řekl Roman.

Ivan Mls, Marika Táborská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme