Soud s vrahy novinářky Politkovské bude otevřený pro veřejnost

Proces s údajnými vrahy ruské novinářky Anny Politkovské bude veřejný. V Moskvě o tom dnes rozhodl oblastní vojenský soud. Z vraždy investigativní novinářky, která otevřeně kritizovala politiku Kremlu, jsou obviněni tři muži. Jeden z nich dříve pracoval jako člen pořádkové služby, proto případ posuzuje vojenský soud. Kritikové ale poukazují na to, že vyšetřování neobjasnilo klíčové otázky, především kdo si likvidaci nepohodlné novinářky objednal.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

soud s vrahy novinářky Politkovské

soud s vrahy novinářky Politkovské | Zdroj: ČTK

Moskevský vojenský soud ustoupil žádostem pozůstalých a přátel zavražděné novinářky a povolil veřejné projednávání. Sporné otázky, kvůli nimž kritici označují proces za frašku, ale zůstávají.

Před soudem stojí tři obvinění - bratři Džabraíl a Ibragim Machmudovi společně s bývalým policistou Sergejem Chadžikurbanovem. Ani jeden z nich ale není obviněn ze spáchání vraždy či jejího zosnování.

Třetí bratr Machmudov, který před dvěma roky vypálil smrtící výstřel, je na svobodě, stejně jako osoba či osoby, které si vraždu kritické novinářky objednaly.

Anna Politkovská patřila k otevřeným kritikům vlády bývalého prezidenta Vladimira Putina. Podle amerického Výboru na ochranu novinářů byla v pořadí třináctým reportérem, který se za vlády prezidenta Putina stal obětí nájemné vraždy.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme