Skláři ve Světlé na Sázavou začali dávat výpovědi

Přes tisíc z nich jsou už druhý měsíc bez výplaty. Dnešek je prvním možným termínem, kdy mohou z firmy odejít sami, aniž by ztratili nárok na zákonné tříměsíční odstupné. Během prvních dvou hodin od otevření podniku toho využila asi stovka sklářů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

broušené  sklo

broušené sklo | Foto: Sklárny Bohemia Poděbrady

Ti, kteří neodejdou sami, dostanou výpověď do konce měsíce. Lidé končí hlavně kvůli nedostatku peněz. Kdyby čekali na výpověď, měli by sice nárok i na dvojnásobné odstupné, ale podporu v nezaměstnanosti by mohli pobírat až od února. Když skončí sami, mohou první platbu od úřadu práce dostat už začátkem prosince.

Sklárny Sklo Bohemia jsou součástí zadlužené české skupiny Bohemia Crystalex Trading. Podnik je v úpadku - a o řešení situace rozhodnou věřitelé nejdřív koncem listopadu.

Ministr práce Petr Nečas se začátkem listopadu dohodl s odboráři na pomoci zaměstnancům z uzavřených skláren, hlavně ve Světlé nad Sázavou. Na společné schůzce s ministrem financí Nečas přislíbil urychlit vyplácení dávek v nezaměstnanosti a hmotné nouzi.

Tým lidí má pomoci sklářům ze skupiny Bohemia Crystalex Trading rychleji získat dávky v hmotné nouzi. Noví pracovníci posílí i tamní úřad práce.

Milan Kopp, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme