Europoslanci podpořili myšlenku rozdávání ovoce a zeleniny ve školách

Drtivou většinou hlasů podpořili poslanci Evropského parlamentu program 'ovoce do škol'. Projekt Evropské komise spočívá v bezplatné distribuci ovoce a zeleniny dětem ve věku 6 až 10 let ve školách. Každé by mělo dostávat 400 gramů těchto zdravých potravin denně. Evropská komise tím chce přispět k boji proti dětské obezitě. Na program chce vyčlenit 90 milionů eur ročně. Podle evropských poslanců to je ale málo - žádají spolufinancovat jej z unijního rozpočtu půl miliardou eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školáci

Školáci | Foto: ČRo

Europoslanci také chtějí, aby se jednalo hlavně o čerstvé potraviny, a ne jen o ovocné nebo zeleninové výrobky. Mělo by jít také především o plody domácí provenience, tedy nikoli z dovozu.

Mezi zastánce myšlenky bezplatného rozdávání ovoce ve školách patří sociálně demokratický europoslanec Libor Rouček: "Já vítám jakýkoli program, protože je důležité, aby se děti hlavně naučily jíst zdravě. A to si myslím, že program Evropské unie v tom pomůže."

Poslankyně z frakce evropských lidovců Jana Hybášková nepovažuje myšlenku Evropské komise za příliš dobrou: "Není to dobrý nápad, já sama jsem hlasovala proti. Bohužel v této době předvolební všichni podléhají socialistickému populismu."

Definitivní rozhodnutí o programu 'ovoce do škol' má padnout na jednání ministrů zemědělství Unie, kteří se právě scházejí v Bruselu.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme