Pouhá zásobárna vody?

18. listopad 2008

Slouží údolní nádrže jako pouhá zásobárna vody, nebo mohou fungovat také jako zdravé ekosystémy?

Během uplynulého století bylo v Česku vybudováno přes 100 velkých přehradních nádrží sloužících hydroenergetice, vodárenství, zavlažování, rekreaci a dalším účelům. Uměle vytvořené nádrže představují jak velký zásah do krajiny, tak zejména do říčního ekosystému - pod hrází se mění průtok, teplota i chemismus vody, ryby nemohou tokem volně migrovat. Zadržením vody nicméně vzniká také nová kvalita - jezerní ekosystém se svébytnou strukturou potravních vztahů, založených na produkci planktonu a ponořených rostlin, konzumovaných rozličnými druhy korýšů, měkkýšů nebo hmyzu, a s rybími dravci na vrcholu potravní pyramidy. Vzniklé jezerní systémy jsou při promyšleném využívání schopny poskytovat vodu výborné kvality.

A jak vlastně vzniká a přetváří se ekosystém v údolní vodní nádrži? A proč se vůbec v Česku staví umělé vodní nádrže a přehrady? Nejen to zodpoví v následujícím rozhovoru hydrobiolog docent Jaroslav Vrba:

autor: Tamara Kocourková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.